Architektai: „Respublika“ turi būti kuo greičiau nugriauta | Kas vyksta Kaune

Architektai: „Respublika“ turi būti kuo greičiau nugriauta

R. Tenio nuotr.

Surengtuose Kauno miesto vaiduoklių rinkimuose, laimėjo jau virš 20 metų Kauną šiurpinantis viešbutis „Respublika“. Ta proga neįprastoje vietoje buvo surengtas išskirtinės grupės koncertas bei išsakyta idėja, jog šis miesto skaudulys vienareikšmiškai turi būti nugriautas.

Kauniečiai apie mėnesį internete balsavo, kuris pastatas labiausiai gadina miesto vaizdą. Sąraše buvo pateikta apie 60 apleistų statinių, tačiau ženklia balsų persvara laimėjo viešbutis „Respublika“. Antroje vietoje liko „Britanika“. Anot, balsavusiųjų, šie du pastatai yra „puikios“ Kauno vizitinės kortelės.

„Šis pastatas yra galingiausias ir daro didžiausią poveikį Kauno kraštovaizdžiui ir mus traukia atgal į sovietinį mentalitetą. Šį pastatą reikėtų griauti ir kuo greičiau, nes jis primestas iš Maskvos, o nekilęs iš Kauno miesto vidaus. Tai stabdo Kauno galias būti pačiu geriausiu miestu“, – kalbėjo architektas, dainininkas Algirdas Kaušpėdas.

Visuomenės veikėjui pritarė ir kitas žinomas architektas Algimantas Kančas sakydamas, jog „Respublika“ neatitinka šiuolaikinių normų, todėl nėra kitos išeities, tik nugriauti pastatą.

„Tai tarybiniais metais statyta turistams. Skaičiuota žmonių kiekiams, kurie važiavo iš Tarybų sąjungos, tai dabar niekada nebus tokių srautų. Jis yra visas iš monolito, tiek sienos, tiek lubos, tokia, kaip aplieta dėžė, todėl pastatas visiškai nepritaikytas šiuolaikiniams standartams, nes turi būti apšildytos grindys, lubos, tad tai padarius, neliktų kambariuose aukščio“, – apie „Respublikos“ pastatą dėstė A. Kančas.

Politikai nesiryžta imtis veiksmų

Ilgą laiką žemės mokestis buvo 1procentas. Praėjusiais metais apleistiems pastatams mokestis padidintas iki 4 proc. „Respublikos“ savininkai jau trečius metus nemoka žemės mokesčio, tad Kauno savivaldybei yra skolingi virš 300 tūkst. litų. Seniau buvo paskaičiuota, jog „Respublikos“ nugriovimo darbai kainuotų apie 5 mln. litų. A. Kančas tikino, jog reikia, kad politikai dėtų baudas, kol galiausiai perimtų pastatą ir galėtų jį nugriauti, nes savininkas neturi lėšų nei mokėti mokesčius, nei nugriauti statinį.
Kai kurie politikai pritaria, jog reikia rasti sprendimą, ką daryti su miesto „rakštimi“, tačiau tikina, jog kol valdžia neapjungs visų narių, tol pastatas ir toliau merdės.

„Griovimo idėją palaiko nemažai politikų, bet vien palaikyti neužtenka. Meras turi vienyti žmones ir įvairiomis priemonėmis spausti savininkus, kad jie neniekintų miesto bendro urbanistinio vaizdo, o spęstų šį klausimą. Dabartinis meras nieko nepadarė, kad šis vaizdas pasikeistų į vieną ar kitą pusę“, – kritikos negailėjo tarybos narys Povilas Mačiulis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA