Advokatė R.Kazlauskienė: ne visais atvejais iš draudikų sulauksite išmokos | Kas vyksta Kaune

Advokatė R.Kazlauskienė: ne visais atvejais iš draudikų sulauksite išmokos

Apdraudėte automobilį KASKO draudimu ir važinėjate ramus, kad nutikus nelaimingam atsitikimui- avarijai ar vagystei- gausite jums priklausančią išmoką. Deja, kaip aiškėja, draudikas ne visada gali ją išmokėti ir jis bus teisus. Ar iš tiesų draudikai gali taip pasielgti? Kokie tai atvejai? Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Eismo įvykyje susidūrėme du automobiliai. Atlikus tyrimą policija nustatė įvykio kaltininką t.y. kitą vairuotoją, surašė ATPK protokolą ir jį nubaudė. Mano automobilis buvo apdraustas KASKO draudimu, tačiau draudimas atsisakė išmokėti draudimą, motyvuodamas tuo, kad yra nedraudiminis įvykis, kadangi, jo tvirtinimu, automobilio sugadinimai neatitinka įvykio dalyvių paaiškinimuose nurodytų aplinkybių.
Noriu paklausti ar turėjo teisę draudimas man turint KASKO draudimą atsisakyti išmokėti draudimą?

Draudimo apsauga – tai draudiko įsipareigojimas sumokėti draudimo išmoką įvykus draudiminiam įvykiui – draudimo sutartyje nurodytam atsitikimui (CK 6.987 straipsnis, Draudimo įstatymo 2 straipsnio 11 dalis). Visgi, įstatyme ir konkrečiose draudimo rūšies taisyklėse nustatytos išimtys, kai draudėjo patirta žala visiškai ar iš dalies nekompensuojama, dėl to draudėjui kreipusis dėl draudimo išmokos išmokėjimo, draudikas turi teisę jos visiškai arba iš dalies nemokėti. Tokią teisę draudikas turi nedraudiminio įvykio atveju, draudiminiam įvykiui įvykus dėl įstatyme numatytos draudėjo kaltės formos, draudėjui pažeidus draudimo sutarties sąlygas ir kitais įstatymo numatytais atvejais. Draudimo rūšies taisyklėse, be kitų reikalavimų, turi būti nustatyti draudiminiai įvykiai, taip pat gali būti nustatyta, kurie įvykiai nelaikomi draudiminiais. Taigi draudiko prievolės išmokėti draudimo išmoką pagal įstatymuose nustatytą teisinį reglamentavimą ir draudimo sutartį atsiradimas siejamas su draudiminio įvykio fakto nustatymu (CK 6.987 straipsnis).

Jeigu draudėjas teigia, kad įvyko draudiminis įvykis, o draudikas su tokiu faktu nesutinka, tai pagal Draudimo įstatymo 82 straipsnio 6 dalį draudikas privalo įrodyti aplinkybes, atleidžiančias jį nuo draudimo išmokos išmokėjimo ar suteikiančias teisę sumažinti draudimo išmoką.

Iš to seka, kad nesant nustatyto draudiminio įvykio, neatsiranda draudiko prievolės sumokėti draudimo išmoką (CK 6.987 straipsnis).

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA