Advokatė R.Kazlauskienė: net ir prieš santuoką įgytas turtas gali būti dalinamas | Kas vyksta Kaune

Advokatė R.Kazlauskienė: net ir prieš santuoką įgytas turtas gali būti dalinamas

Kol poroje vyrauja romantiški santykiai, o apie skyrybas nekyla net menkiausios minties – dažniausiai nesusimąstoma, kuriam iš sutuoktinių priklausantis turtas tvarkomas už bendrus pinigus. Šie niuansai prisimenami tik tuomet, kai šeimyninė idilė baigiasi. Taip nutikus – tampa svarbūs ir turto įsigijimo faktai, ir jo būklės pagerinimo aplinkybės. Advokatė Raimonda Kazlauskienė pateikia trumpą komentarą esant tokiai situacijai:

Prieš santuoką vyras nusipirko žemės sklypą ir jame stovintį seną medinį namelį. Per beveik 20 santuokos metų labai daug tiek mano, tiek ir sutuoktinio uždirbtų lėšų buvo skirta šio namelio rekonstravimui iš pagrindų, ir jo vietoje išdygo didelis, trijų aukštų gyvenamasis namas su visais patogumais. Šiuo metu gresia skyrybos, o sutuoktinis man teigia, jog jokių pretenzijų aš neturiu, nes turtas įgytas prieš santuokos sudarymą.

Formaliai jūsų vyras teisus, kadangi pagal įstatymą galioja prezumpcija, jog turtas, įgytas prieš santuokos sudarymą, yra laikomas asmenine nuosavybe. Tačiau yra visai realu, surinkus pakankamą kiekį įrodymų, priklausomai nuo jūsų asmeninio įnašo dydžio, siekti arba piniginės kompensacijos (Civilinio kodekso 3.98 str.), arba turto pripažinimo bendrąją jungtine sutuoktinių nuosavybe (Civilinio kodekso 3.90 str.). Pastaruoju atveju reikėtų įrodyti esminį turto pagerinimą būtent iš jūsų lėšų ar pasinaudojant jūsų darbu. O štai prašant kompensacijos reikia įrodyti bent kažkokį prisidėjimą prie pagerinimo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą R. Kazlauskienė ir partneriai, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Informuojame, kad jau veikia ir advokatų kontoros R. Kazlauskienė ir partneriai interneto svetainė : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA