Nuo rytojaus Kauno degalinės išjungia kainas | Kas vyksta Kaune

Nuo rytojaus Kauno degalinės išjungia kainas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visos Kauno degalinės nuo rytojaus vykdys protesto akciją prieš Kauno savivaldybę. Mat valdininkai ketina apmokestinti informacinius stendus bei užrašus, tačiau degalinių atstovai tikina, jog tai nėra reklama už kurią turėtų būti renkama rinkliava.

Nuo rytojaus visos Kauno mieste esančios degalinės išjungs stovus, kuriuose nurodomos degalų kainos. Jei prie degalinės stovi ne elektroninis stovas, kainos bus išimtos rankiniu būdu.

„Degalinės yra kompleksinės įmonės, tai ir degalai, ir parduotuvė, plovykla, oras, vanduo. Tam, kad vartotojams būtų lengviau surasti paslaugą, yra uždėti informaciniai užrašai „oras“, „vanduo“ ar kokios degalų kainos. Mes ne prieš mokėti už išorinę reklamą, mes tik norime, kad būtų atskirta, kas yra reklama, o kas yra informacija vartotojui“, – kalbėjo lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys.

Jei skatina pirkti – tai reklama

Akcijos iniciatoriai įsitikinę, jog Kauno savivaldybė neteisingai interpretuoja Reklamos įstatymą. Jame nurodoma: „Reklama – bet kokia forma ir bet kokiomis priemonėmis skleidžiama informacija, susijusi su asmens komercine-ūkine, finansine ar profesine veikla, skatinanti įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis, įskaitant nekilnojamojo turto įsigijimą, turtinių teisių ir įsipareigojimų perėmimą“.

Valdininkai tikina, jog stovai, esantys ties degalinėmis, yra tikriausia reklama, todėl neturėtų būti taikomos išimtys.

„Jei yra iškaba su įmonės logotipu, prekių sąrašu bei kainomis, tai yra išorinė reklama, kuri skatina įsigyti prekę. Yra Lietuvos Respublikos įstatymai, kuriais turi vadovautis visos savivaldybės ir mes neišskiriame iš įstatymo atskirų ūkio subjektų“, – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius.

Užrašas „oras“ tėra informacija

Tuo tarpu prekybininkai interpretuoja kitaip, sakydami, jog užrašai yra informacija, kuri reikalinga vartotojui, o ne pardavėjui. Tokie užrašai leidžia vartotojams greičiau susigaudyti kur ir kokia paslauga yra teikiama.

„Tai gal ir užrašai ant degalų pistoletų yra reklama, kuri skatina pirkti? Kokia reklama yra nemokamos paslaugos „oras“ ar „vanduo? Pagal tokias savivaldybės interpretacijas reikia mokėti už stulpelius automobilių aikštelėse, kur tiesiog nurodomas numeris, žymintis vietą ir suteikiantis galimybę vairuotojui lengviau rasti savo automobilį“, – savo nuomonę išsakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Jis taip pat patikino, jog įmonės pavadinimas, kuris yra įregistruotas Registrų centre, netraktuojamas kaip reklama, tačiau prekės ženklas, priklausantis įmonei jau yra reklama, kurią apmokestina. Vadinasi, jei ant prekybos vietų atsirastų oficialus įmonės pavadinimas, o ne prekinis ženklas, tai mokėti nereiktų.

Nebematysime kainų

Nuo rytojaus 6.30 val. visų Kauno degalinių stovuose nebesimatys kuro kainų. Stovai bus išjungti, o informaciją apie kainas pamatysime tik penktadienį. Akcijos iniciatoriai tikina, jog neveiks tik degalinių informaciniai stovai, tačiau pačios degalinės pasiruošusios priimti klientus ir juos aptarnauti. Šia akcija tikimasi, jog ne tik Kauno, bet taip pat ir kitos savivaldybės atkreips dėmesį ir bus vieningai išsiaiškinta, ką reikia apmokestinti, o ką ne.

„Tai tikrai nėra paskutinė akcija. Visi prekybininkai palaiko degalinių protestą, nes tai liečia ir jų verslą, nes ten taip pat valdininkai nesutaria, kas yra reklama, o kas informacija vartotojui“, – kalbėjo L. Vilimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA