Panaikinus PVM lengvatą šildymui, gyventojai kainų mažėjimo nepajus | Kas vyksta Kaune

Panaikinus PVM lengvatą šildymui, gyventojai kainų mažėjimo nepajus

"Kas vyksta Kaune" archyvo nuotr.

Nuo naujų metų gali nelikti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centriniam šildymui, dėl to gyventojams gali brangti šiluma. Svarstoma, kad sąskaitos dėl to gali padidėti 12%.

„Tai yra lengvata turtingiesiems, kurie turi didžiulius namus. Niekas nesinaudoja lengvata, kai šildo namus elektra ar dujomis. Manau, kad ši lengvata nebūtų tikslinga“, laidai „Panorama“ teigė finansų ministras Rimantas Šedžius.

Šilumininkų teigimu, kainos labiausiai smogs daugiabučių gyventojams. Gyventojams, kurie mokėjo 500, centrinis šildymas gali kainuoti 600 ir daugiau litų.

Finansų ekspertai teigia, kad mažesnis mokesčio tarifas gyventojams leido mažiau mokėti už šildymą. Ekonomistė Rūta Vainienė teigia, kad valdžia taip bando gudrauti, nes atpigus dujoms, bus padidintas PVM mokestis, tad realiai vartotojams finansinė našta nesumažės, o kai kam ir padidės.

Vyriausybės politinė tarybą šį klausimą svarstys penktadienį. Valstybės biudžetui PVM lengvata šildymui kainuoja 212 mln. litų per metus. Šiuo metu taikomas 9% lengvatinis tarifas. Panaikinus lengvatą, jis išaugtų iki 21%.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA