Studentė iš Kauno praktiką atliko tolimoje Brazilijos ligoninėje | Kas vyksta Kaune

Studentė iš Kauno praktiką atliko tolimoje Brazilijos ligoninėje

Asmeninio archyvo nuotr.

Išgirdę Tailando, Brazilijos, Kinijos arba kitų egzotiškų šalių pavadinimus, jas dažniausiai siejame su atostogomis. Universiteto studentai į tolimiausius pasaulio kampelius vyksta ne tik poilsiauti, bet ir dirbti ligoninėse.

Ugnė Lindžiūtė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto IV kurso studentė, vasarą praleido Brazilijos Famema universiteto ligoninės „Hospital das Clinicas“ anesteziologijos skyriuje.

— Kodėl vasaros praktiką pasirinkai atlikti ligoninėje Brazilijoje?

— Jau nuo pirmojo kurso domėjausi galimybe atlikti praktiką užsienyje. Braziliją pasirinkau norėdama susipažinti su nauja kultūra ir pamatyti visai kitokį žmonių gyvenimą – tiek ligoninėje, tiek už jos ribų. Taip pat norėjau susipažinti su vietinio medicinos studento ir gydytojo kasdienybe. Buvo įdomu pamatyti, kaip šioje šalyje vyksta darbas ligoninėje, taip pat palyginti, ar yra vietų, kur Lietuva pirmauja technologijomis, bei susipažinti su medicinoje taikomomis naujovėmis. Man buvo labai įdomu susipažinti su kita medicinos sistema: kaip skiriasi skirtingų socialinių sluoksnių, gyventojų gydymas.

— Ar labai skiriasi gydytojų darbas Lietuvoje ir Brazilijoje?

— Taip. Gydytojai čia labai atsipalaidavę, niekur neskuba, neformaliai bendrauja operacijų metu. Mane sužavėjo jų draugiškumas ir noras padėti, paaiškinti studentui kiekvieną pacientų gydymo subtilybę, išsamiai atsakyti į visus užduodamus klausimus. Matydami, kad studentas turi žinių ir supranta, kaip vyksta tam tikra maža procedūra, visada leisdavo ją atlikti pačiam. Šis pasitikėjimas suteikdavo noro ir jėgų ligoninėje praleisti kuo daugiau laiko.

Keista, kad visuose ligoninės padaliniuose, net ir operacinėse, darbuotojai vaikšto avėdami lauko avalynę. Ne taip griežtai laikomasi sanitarijos reikalavimų. Beje, daug operacijų savarankiškai atlieka rezidentai, todėl jos dažnai užtrunka ilgiau nei paprastai.

— Ar praktikos metu nutiko kas nors netikėto?

— Didžiausia problema, su kuria susidūriau praktikos metu – darbuotojų streikas. Jo metu buvo atsisakyta vykdyti daugelį planinių procedūrų ligoninėje ir buvo operuojami tik pacientai, kuriems reikalinga skubi ir neatidėliotina pagalba. Žmonės Brazilijoje turi aiškią savo nuomonę ir labai drąsiai ją sako. Streiko metu darbuotojai reikalavo padidinti darbo užmokestį.

— Ką naujo išmokai, sužinojai dirbdama ligoninėje Brazilijoje?

— Atlikdama praktiką susipažinau ir pagilinau savo žinias ne tik anesteziologijoje, bet kartu turėjau galimybę pamatyti ir kitų sričių gydytojų darbą (stebėti urologų, kardiologų, krūtinės chirurgų darbą), asistuoti operacijose, siūti, dalyvauti naktiniuose budėjimuose, budėti skubios pagalbos skyriuje, taip pat stebėjau organų donoro operaciją.

— Ar džiaugiesi, kad vykai būtent į Braziliją?

— Džiaugiuosi. Čia įgijau labai daug profesinės patirties, susipažinau su nuostabiais gydytojais, medicinos personalu, kurie buvo pasirengę kiekvieną mano užduotą klausimą išsamiai ir nuoširdžiai paaiškinti. Taip pat smagu, kad po praktikos ligoninėje galėjau likti Brazilijoje ir pažinti šią nuostabaus grožio ir milžiniško žmonių draugiškumo ir nuoširdumo šalį.

Kalbino Lina Pankratjevaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA