Skaitytojo laiškas: atmerkime akis marihuanos legalizavimui | Kas vyksta Kaune

Skaitytojo laiškas: atmerkime akis marihuanos legalizavimui

„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė skaitytojo Tomo laiškas, kuriuo skatinama pamąstyti, ar neatėjo laikas pasirašyti už kanapių legalizaciją. Skaitytojas pateikia informaciją apie tai, kur Europos piliečiai gali rinkti parašus ir taip keisti įstatymus. Be to, pasidalina apie vieną iš iniciatyvų apie kanapių vartojimą.

Tikriausiai retas lietuvis žino, kad yra Europos piliečių iniciatyva (EPI) ir dar mažiau mūsų dalyvauja šiame procese. Iš esmės tai būdas paprastiems Europos piliečiam būti išgirstiems Europos Sąjungos mastu. Pasinaudojant EPI europiečiai gali inicijuoti įvairius ES teisės aktų pakeitimus.

Pradėti iniciatyvą norintys piliečiai turi suformuoti piliečių komitetą ir užregistruoti iniciatyvą. Kai registracija patvirtinama, organizatoriai turi per vienerius metus surinkti 1 milijoną Europos piliečių pritarimo pareiškimų jų siūlomai iniciatyvai. Kalbant paprastai, reikia surinkti milijoną parašų. Be to, parašai turi pasiskirstyti taip, kad bent 7 šalyse būtų surinkti individualiai joms nustatyti minimalūs parašų kiekiai (pavyzdžiui, Lietuvoje šis skaičius yra 9000 parašų).

Jei organizatoriams sėkmingai pavyksta surinkti parašus, iniciatyva bus nagrinėjama Europos Komisjos, viešai svarstoma Europos Parlamente ir galiausiai bus pateiktas oficialus atsakymas. Ir nors surinkti parašai neįpareigoja Europos institucijas žūtbūt įgyvendinti siūlymus, taip EPI gali paskatinti Europos teisės aktų pakeitimus.

EPI kol kas galima laikyti naujove ES, jos reglamentas įsigaliojo tik nuo 2012 m. balandžio 1 d. Tačiau panašu, kad šis procesas įsibėgėja: dabar visą informaciją (netgi ir lietuvių kalba) galima rasti internete. Čia taip pat internetu renkami parašai, pateikiamos vykdomos, įvykusios ir atmestos iniciatyvos.

Viena įdomiausių iniciatyvų (subjektyvia nuomone) šiuo metu yra „Weed Like to Talk“. Tai Europos piliečių siekis įteisinti (legalizuoti) kanapių („žolės“) vartojimą. Šiuo metu ši iniciatyva yra surinkusi tik apie 140 tūkst. parašų iš reikalaujamo 1 milijono, o laiko liko tik 2 mėnesiai.

Taigi visi bijantys kanapių ir „narkomanų“ gali nusiraminti, šįkart parašų surinkti tikriausiai nepavyks. Bet netgi ir nepavykusi iniciatyva galbūt pagaliau pažadins diskusiją kanapių klausimu? Jau vien iniciatyvos registravimas ir dalinis parašų surinkimas patvirtina, kad dalis europiečių nepritaria dabartinei kanapių politikai ir teisėsaugos baudžiamajam persekiojimui dėl šios medžiagos ir augalo.

Pavyzdžiui, Lenkija jau dabar sugebėjo surinkti daugiau nei 100% savo minimalaus parašų kiekio. Taip pat galime laisvai patvirtinti, kad Lietuvoje šis klausimas taip pat aktualus, kadangi Lietuvoje surinkta 30% reikiamų parašų.

Koks šio rašinio tikslas? Tai tiesiog skatinimas atsimerkti (ypač vyresniems žmonėms). Jei mes patys nevartojame kanapių ir dar uždraudžiame jas įstatymais, tai dar nereiškia, kad jos neegzistuoja. Iš tiesų kanapių vartojimas gana plačiai paplitęs tiek Europoje, tiek Lietuvoje.

Ar tikrai verta visus kanapes vartojančius asmenis susodinti į kalėjimus? Kodėl tabaką rūkantys asmenys gali tai daryti viešai daugumoje kavinių, o rūkyti kanapes draudžiama netgi savo namuose? Kanapių žala organizmui ir priklausomybė nuo jų jau senokai kelia daug diskusijų, tačiau bendrai aiškėja, kad kanapės nėra tokios pavojingos, kaip galvoja didžioji dalis lietuvių.

Pavyzdžiui, apklausos Amerikoje jau senokai rodo, kad dauguma amerikiečių mano, kad kanapės yra mažiau pavojinga medžiaga už alkoholį. Galbūt atėjo laikas ir mums pagalvoti, ar tikrai dabartinis kanapių draudimas yra efektyvus ir naudingas visuomenei?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA