Skaitytojai klausia, kada bus pašalinti sovietiniai reliktai? | Kas vyksta Kaune

Skaitytojai klausia, kada bus pašalinti sovietiniai reliktai?

R. Tenio nuotr.

Jau prieš porą metų pradėtos kalbos dėl ant Vytauto didžiojo tilto paliktų sovietinės simbolikos lentų, tačiau iki šiol darbai nėra pradėti. „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai teiraujasi, ar tai tebuvo valdžios kalbos, ar iš tiesų bus pradėti ardymo darbai.

Pasidomėjus paaiškėjo, jog Vytauto Didžiojo tiltas vis dar politikų akiratyje, tačiau patys negali imtis veiksmų, kol nėra priimta bendra Lietuvos politika sovietinių reliktu atžvilgiu. Kaunas nėra vienintelis miestas, kuriame išlikę anuos laikus menantys simboliai.

„Spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje Vilniuje vyks LR Kultūros ministerijos inicijuota konferencija, kurioje dalyvaus politikai bei paveldosaugininkai. Konferencijos metu reikės apsispręsti dėl bendros šalies politikos šiuo klausimu“ – kalbėjo Kauno kultūros paveldo skyriaus vedėja Adrijana Filinaitė.

Ne vienas kaunietis tikina, jog sovietinė simbolika niekaip nesisieja su lietuvišku gyvenimu. Ypač dabartiniame kontekste keistai atrodo laikyti Rusijos simbolius pačioje Lietuvos širdyje. Kaip pasakė kultūros paveldo specialistė: „Tarp sovietinė simbolikos ir Vytauto Didžiojo tilto yra didelė priešprieša“. Todėl gyventojai tikisi, kad simbolika bus artimiausiu metu pašalinta.

Kiti gyventojai tikina, kad ant Vytauto Didžiojo tilto esančios lentos niekam netrukdo, todėl nėra reikalo leisti pinigus lentų nuėmimo darbams.

„Šioje vietoje ta sovietinė simbolika mažai kam matosi, nes yra aukštai. Jei mažai matosi, vadinasi, niekam ir neužkliūna“ – svarstė kaunietė Irena.

Visgi jei rudens viduryje bus vieningai priimta pašalinti sovietinį paveldą, miestui teks skirti papildomų lėšų, kad darbai būtų atlikti. Sunku prognozuoti, kiek miestui tai kainuos, tačiau spėjama, kad suma gali siekti 100 tūkst. litų.

„Kol kas konkrečios sumos tikrai neturime. Žinome tiek, kad darbai gan brangiai kainuos, nes tais laikais darytos labai tvirtos konstrukcijos. Ten yra ketaus plokštės, kurios buvo daromos su tikslu, jog tarnaus amžinai“ – sakė A. Filinaitė.

Nuimtos sovietinės lentos keliautų į Kauno muziejų arba į Grūto parką Druskininkuose ir ten būtų eksponuojamos kaip istoriniai eksponatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA