Skaitytojo laiškas: už komentarą apie gėjų eitynes – bauda | Kas vyksta Kaune

Skaitytojo laiškas: už komentarą apie gėjų eitynes – bauda

Archyvo/ Kas vyksta Kaune nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas perspėja komentuoti mėgstančius vartotojus, mat už parašytus žodžius, gali tekti paploninti piniginę. Į nemalonią situaciją jaunuolį įstūmė po straipsniu socialiniame tinkle apie homoseksualų eitynes jo vardu parašytas komentaras. Vaikinas tikina, kad komentaro pats nerašė, tačiau pareigūnai jo žodžiais nepatikėjo. Komentaras įžeidė pavienį asmenį, šis apskundė pasisakymą pareigūnams ir dabar „Kas vyksta Kaune“ skaitytojui teks susimokėti nemenką baudą.

Aš, Paulius Šumauskas, kaip ir daugelis skaitytojų, domiuosi naujais straipsniais, rašau komentarus. 2013 metų liepos 25 dieną „Facebook” tinklalapyje pasirodė pranešimas „Ar bus dalyvaujančių iš Kauno vienoje ar kitoje barikadų pusėje?” grupėje „Kas vyksta Kaune”. Tuo metu buvo labai daug straipsnių apie homoseksualus, nes greitu metu turėjo vykti homoseksualų eitynės.

Po pusės metų buvau pakviestas atvykti į policijos skyrių dėl komentaro, kuris įžeidė Karolį Joniką. Komentaras atrodė taip „Galėtų Breivikas prasinešti tam parade”. Komentaras buvo parašytas Pauliaus Šumausko vardu (tuo metu facebook tinklalapyje buvo ne vienas Paulius Šumauskas), bet įdomiausia tai, jog to komentaro aš nerašiau.

Nuvykęs pas tyrėją iškart buvau pradėtas tardyti, siūlė prisipažinti, jog aš rašiau tą komentarą. Man paprašius parodyti iš kokio IP buvo parašytas komentaras, policijos pareigūnas atsisakė parodyti. Viskas ką girdėjau: „Tau bus blogiau, jeigu neprisipažinsi, tavo kompiuterį ekspertizei paimsime, iki pusės metų gali užtrukti”. Supraskite ir mane… Aš esu studentas, dabar studijuoti be kompiuterio išvis neįmanoma. Aš išgąsdintas pripažinau kaltę, nes tuo metu maniau, kad geriau jau gausiu įspėjimą už tokį juoko formoje parašytą komentarą, nei neteksiu kompiuterio. Kadangi prisipažinau, man į teismą dėl komentaro „Galėtų Breivikas prasinešti tam parade ” atvykti nereikėjo.

Prieš savaitę gavau laišką, kuriama buvo parašyta, jog lygių galimybių kontrolierius nustatė, jog šis komentaras įžeidė Karolį Joniką ir man skiriama 6MGL (780 litų) bauda, kurią turėsiu sumokėti Karoliui Jonikui. Teismo nuosprendyje komentaras buvo iškraipytas ir pagražintas, jis parašytas buvo taip“ „Paskambinsiu Breivikui, kad prasineštų tam parade „. Nesuprantu, kodėl komentaras buvo iškraipytas, nes komentaras „Galėtų Breivikas prasinešti tam parade” nors ir ne mano ranka, bet buvo parašytas juoko formoje, nekėlė pavojaus niekam, tuo labiau Karoliui Jonikui.

Įstatyme aiškiai sakoma, jog patrauktas baudžiamojon atsakomybėn gali būti asmuo, kuris tiesiogiai ar netiesiogiai kelia pavojų konkrečiam asmeniui. Galbūt tai naujas būdas pasipelnyti? Baudą mokėsiu ne valstybei, o Karoliui Jonikui. Ar šis žmogus yra virš įstatymo ribų? Nes tikrai tas komentaras nebuvo skirtas konkrečiam žmogui. Kas jeigu dešimt žmonių parašytų pareiškimą dėl šio komentaro. Visiems turėsiu sumokėti po 780 litų?

Tik gavęs teismo sprendimą sužinojau, jog baudą mokėsiu konkrečiam asmeniui, o ne valstybei. Aš manau, kad tai naujas būdas pasipelnyti, nes kaip sakė tyrėjas yra daugiau tokių komentatorių. Įsivaizduokite, jeigu tas žmogus parašė pareiškimus kelioms dešimtims žmonių. Galbūt jis net nėra homoseksualas, tik apeidamas įstatymus bando pasipelnyti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA