Liberalas S.Kairys: Ar tikrai pilietiškumo vedinas Kauno meras pasirinko kareivišką košę? | Kas vyksta Kaune

Liberalas S.Kairys: Ar tikrai pilietiškumo vedinas Kauno meras pasirinko kareivišką košę?

Archyvo nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakcija sulaukė Tarybos nario, LR liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Simono Kairio nuomonės apie Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko elgesį. Politiko manymu, mero dalyvavimas kariniuose apmokymuose yra tik reklaminis triukas. Politiką nustebino mero pasirodymas Pažaislio muzikos festivalio baigiamajame koncerte apsirengus karinę aprangą, kas tik dar kartą patvirtino nuogąstavimus, jog tiesioginių mero rinkimų kampanija jau prasidėjo.

Vakar televizijoje pasirodė reportažas apie Andriaus Kupčinsko savanoriavimą Rukloje. Merui išeinant į mišką, buvo skambiai ištrimituota, kad mokymų metu, nebus galima kontaktuoti su išoriniu pasauliu, negalės naudotis internetu ir pan., tačiau meras pasirodė Pažaislio festivalio uždaryme. Todėl tai sukėlė tam tikrų minčių.

Visų pirma norėčiau, kad pilietiškumas būtų demonstruojamas nuoširdžiu darbu savo pareigose, o ne reklaminėse „išgyvenimo” akcijose. Pamačius merą su karine uniforma Pažaislio festivalio koncerto metu, tariant sveikinimo žodį, galutinai įsitikinau, kad visas šis „karo žaidimas” – tik reklaminė akcija. Karinė uniforma tokioje vietoje – mažų mažiausiai blogo stiliaus ženklas, tačiau suprantu, kad, matyt, mokymų metu, gal negalima be uniformos vaikščioti, bet tada reikėjo ir pasilikti miške, o ne erzinti inteligentišką publiką. Be to, jei daryt „piarą“, kuriuo norima demonstruoti jėgą, tvirtumą ir pan., reikia mokytis iš Putino, o ne reportažo metu iš trečio karto užlipti ant sienos.

Prieš filmavimo kameras meras tikino, jog pasigenda karinės tvarkos ir paklusnumo savivaldybėje. Tačiau aš manau, kad statutiniai santykiai nepadės, valdininkai neklausys, jei nėra vadybinių gabumų ir asmeninio autoriteto. Galų gale kareiviškas muštras neišgelbės, jei visai nėra krypties, koks bus Kaunas po 20-ies metų. Netaikau visko asmeniškai A.Kupčinskui, bet mintis, jog savivaldybėje per daug demokratijos – absurdas ir tokie juokeliai neatsakingi, ypač šių dienų aktualijose.

Betvarkę savivaldybėje parodė Kongresų rūmų atvejis. Tik merui pabėgus į mišką, pradėjo sklisti žinia, kad jo asmeniniam projektui – Kongresų rūmams iškilo rimta grėsmė, nes be konkurso, šio projekto „neprastumsi“, o tai reiškia, kad savivaldybė nespės laiku parengt dokumentų Europos sąjungos finansavimui gauti. Valstybės tarnyboje nėra atsakomybės, tai dar labiau išryškėja šioje situacijoje. Tokie projektai turi turėti savo vadovus ir jei jie nepadaro darbo iki galo, reikia prisiimti atsakomybę. O kas labiausiai „stumia” Kongresų rūmų idėją?

Pabaigai manau, jog ką veikti per atostogas, tikrai kiekvieno asmeninis reikalas. Bėda ta, kad mero pareigos nėra eilinės ir užsidaryti miške be ryšio su išoriniu pasauliu – negalima. Nežinosi, kas gali nutikti. Be to, šis savanoriavimas tikrai kelia abejonių dėl nuoširdumo. Geriau atostogas praleisti pakeliaujant po Lietuvą, apžiūrint, kaip panaudojus ES lėšas pasikeitę kiti Lietuvos miestai, pvz. Telšiai, Marijampolė ir pan.

Nepaisant visko, tikiuosi, kad ši situacija turės ir kokį pozityvų pokytį. Lietuvos kariuomenė – rimtas reikalas, ko nereikėtų pasitelkti neaiškiems tikslams ir įvelti visuomenę į abejotinas diskusijas, kuo skiriasi mero ir kario pareigos. Būkime pilietiški, padėkime savo šaliai, savo miestui darydami tai, ką geriausiai išmanome.

Kauno miesto tarybos narys Simonas Kairys

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA