„Purienų” mokykla keičiasi: nuo šiol tai bus KTU inžinerijos licėjus | Kas vyksta Kaune

„Purienų” mokykla keičiasi: nuo šiol tai bus KTU inžinerijos licėjus

Archyvo nuotr.

Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjus – taip nuo rugsėjo 1 dienos vadinsis Kaune įsikūrusi „Purienų“ vidurinė mokykla. Tai pirmoji tokio tipo švietimo įstaiga Lietuvoje, kurioje mokysis būsimi inžinerijos mokslininkai ir išradėjai.

Gimė bendradarbiaujant

Sprendimą „Purienų“ vidurinei mokyklai suteikti Kauno technologijos universiteto (KTU) vardą Universiteto senatas priėmė praėjusių metų rudenį, o licėjaus statusas gegužės pabaigoje patvirtintas ir miesto savivaldybės tarybos.

Kaip sakė KTU studijų prorektorius Pranas Žiliukas, šis vidurinės mokyklos virsmas į licėjų – abiejų švietimo įstaigų ilgamečio bendradarbiavimo rezultatas.

„KTU licėjaus gimimas prasidėjo nuo diskusijų su dabartiniu „Purienų“ mokyklos direktoriumi Dainiumi Žvirdausku apie ugdymo programų tipus mokyklose. Šalyje yra tiek specializuotų socialinio, tiek meninio pobūdžio ugdymo programų, tačiau gamtos mokslų ar technologinio pobūdžio programų nerasime. Nors visi kalba, kad to reikia“, – pasakojo P. Žiliukas.

Pasak jo, mintis sukurti tokią programą sulaukė ir švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio palaikymo, tad buvo pradėtas rengti šios ugdymo programos aprašas.

Abiturientams – jokių lengvatų

„Be abejo, norėjosi ir pavadinimu pabrėžti mokyklos išskirtinumą. Svarstėme, ar tai bus Kauno inžinerijos licėjus, ar KTU inžinerijos licėjus. Nusprendėme pasirinkti pastarąjį variantą – tam pritarė ir miesto savivaldybė“, – sakė prorektorius.

Jis neabejojo, jog netrukus KTU pramintu keliu gali pasekti ir kiti universitetai, bet svarbiausia – vidurinės mokyklos. Jo manymu, panašių mokymo įstaigų atsiradimas gerokai kilsteltų bendrą visos Lietuvos švietimo lygį – atsirastų daugiau motyvuotų moksleivių.

Nors licėjaus pavadinime ir bus KTU vardas, jos steigėja ir toliau išlieka miesto savivaldybė, o finansavimas taip pat bus susietas su įprastu moksleivio krepšeliu.

„KTU yra šio būsimo licėjaus pagalbininkas – mes jiems padėjome rengti mokymo programą, konsultavome, suteiksime galimybę moksleiviams naudotis Universiteto laboratorijomis, rengsime bendrus projektus“, – pasakojo P. Žiliukas.

Prorektorius pabrėžė, kad jokių papildomų balų ar lengvatų šios mokyklos abiturientai stodami į KTU negaus. Vienintelis jų netiesioginis pranašumas prieš kitų mokyklų abiturientus – mokymo procese įgytos žinios.

Kartu ugdys būsimuosius mokslininkus

Būsimojo licėjaus vadovo, dabartinės „Purienų“ vidurinės mokyklos direktoriaus D. Žvirdausko teigimu, virsmas licėjumi – procesas, padiktuotas istorijos ir modernių vadybos metodų. Jo teigimu, kažkada „Purienų“ vidurinė mokykla buvo viena iš nedaugelio Kaune, kurią baigę moksleiviai gaudavo vairuotojo pažymėjimą.

„Mokykla jau du metai siekia taikyti bendruomenių vadybos modelį, kur sprendimų galios realiai paskirstytos tarp mokytojų, mokinių ir jų tėvų. Inžinerijos idėja būtent ir kilo diskutuojant su mokslininkais bei mokyklos mokinių tėvais. Peržvelgus JAV ir Vakarų Europos patirtį steigiant inžinerinio pobūdžio mokyklas, tapo aišku, kad ši niša Lietuvoje visiškai tuščia“, – apie licėjaus gimimą pasakojo D. Žvirdauskas.

Jis pabrėžė, kad steigimo proceso metu neįkainojama buvo KTU bei jo vadovų parama.

„Šio universiteto indėlis steigiant licėjų – milžiniškas. Ypač tai pajuto dėstytojai ir vaikai, kurie iš arti jau galėjo pamatyti ne tik KTU laboratorijas, bet ir sudalyvauti ekskursijose įvairiose įmonėse. Vaikui tai yra pati geriausia motyvacija siekti mokslo aukštumų“, – sakė D. Žvirdauskas.

Norinčių lauks atranka

Pasak direktoriaus, licėjus sumažins jauno žmogaus blaškymąsi sprendžiant, kurią studijų programą ateityje rinktis.
Kalbėdamas apie mokyklos perspektyvas, direktorius tvirtino, kad licėjus glaudžiai bendradarbiaus tiek su Universitetu, tiek su verslu. Jo teigimu, verslas jau domisi projektine veikla, per kurią prisidėtų prie būsimųjų inžinierių ugdymo.

KTU inžinerijos licėjus savo mokymo pobūdžiu prilygs kitų sričių specializuotoms mokykloms – muzikos, dailės ar sporto. Čia bus priimami moksleiviai nuo pirmos iki dvyliktos klasės.

Šiais metais mokyklos rajone gyvenančių pirmokų priėmimas vykdytas įprasta tvarka, tačiau atvykę iš kitų rajonų vaikai turėjo dalyvauti bendrųjų ir specialiųjų gebėjimų patikroje. Ateityje ši tvarka galimai bus privaloma visiems norintiems mokytis šiame licėjuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA