Rusijoje sulaikytas ieškomiausias Lietuvos nusikaltėlis R.Zamolskis | Kas vyksta Kaune

Rusijoje sulaikytas ieškomiausias Lietuvos nusikaltėlis R.Zamolskis

delfi.lt 2014/08/20 08:46
Romas Zamolskis / DELFI nuotr.

Rusų žiniasklaida skelbia, kad sulaikytas itin pavojingas žudikas iš Lietuvos Romas Zamolskis. Jo ieškota daugiau nei dešimt metų.

R. Zamolskis yra ketvirtas labiausiai ieškomas policijos asmuo – iš karto po trijų Sausio 13-osios įtariamųjų.
44-erių R. Zamolskis sulaikytas Jekaterinburge, praėjusios savaitės pabaigoje. Tai padarė vietos pareigūnai.

Kaip aiškėja, pabėgęs iš Lietuvos, R. Zamolskis pakeitė vardą ir pavardę, netgi pravardę, tačiau savo veiklos pobūdžio nekeitė. Rusijoje jis įtariamas dešimtimi įvykdytų žmogžudysčių Maskvoje, Sankt Peterburge ir Sverdlovsko srityje, taip pat kitais sunkiais nusikaltimais.

44-erių R. Zamolskis sulaikytas Jekaterinburge, praėjusios savaitės pabaigoje. Tai padarė vietos pareigūnai. Sulaikyto operacija įvyko tiesiog gatvėje.

„Mes turėjome operatyvinės informacijos apie tai, kad nusikaltėlis pasirodys mūsų mieste ir mes iš esmės pasiruošėme jo sulaikymui“, – pasakojo šaltinis iš teisėsaugos.

Pareigūnai nustatė, kad R. Zamolskis į Jekaterinburgą atvyko vienai dienai ir mieste judėjo su nieko neišsiskiriančiu automobiliu, kurį įsigijo vos tik atvykęs į miestą.

Išvažiuoti iš miesto jis jau planavo kitu automobiliu.

„Parodęs tokį atsargumą, jis jau ne kartą suklaidino tyrėjus“, – leidiniui „Kommersant“ teigė šaltinis.

Tačiau, kai ginkluoti pareigūnai užblokavo automobilį, šalia R. Zamolskio pasirodė esanti jo žmona su mažu vaiku.

Tyrėjams pavyko kažkokiu pretekstu išvilioti įtariamąjį iš automobilio, tačiau šis beveik dviejų metrų vyras iškart puolė pareigūnus su peiliu.

Sulaikyti jį pavyko tik peršovus iš pistoleto. Vietos medikai jam suteikė medicininę pagalbą.

R. Zamolskio paieška buvo paskelbta dar 2001-siais metais. Kiek vėliau paskelbta ir tarptautinė paieška.

Psichikos ligoniu pripažintas R. Zamolskis įtariamas padaręs ne vieną sunkų nusikaltimą Lietuvoje. Dėl žmogžudysčių jis buvo uždarytas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Tačiau padedant bendrininkams į ligoninę buvo atsiustas suklastotas fakso pranešimas apie sprendimą R. Zamolskį paleisti. Taip jis ištrūko į laisvę.

R. Zamolskis 2001 m. Vilniuje su Virginijum Savickiu prie parduotuvės „Maxima bazė” užpuolė Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorius. Tuo metu, kai vienas jų nešė pinigus į šarvuotą mikroautobusą, o kitas sėdėjo mašinoje, banditai puolė: iš maždaug 70 metrų atstumo R. Zamolskis iš automato apšaudė mikroautobusą, o V. Savickis iš pistoleto šovė pinigus nešusiam inkasatoriui į galvą (medikams pavyko išgelbėti šį žmogų). Tąsyk jie pagrobė 70 tūkst. litų.

2001 metais R. Zamolskį Panevėžyje sužeidė policijos pareigūnai, tačiau jam pavyko išsigydyti sužalojimus. Tų metų spalio 8 dieną R. Zamolskis ir jo bendras 25 metų V. Savickis apšaudė juos persekiojusius policijos pareigūnus. Sužeistam R. Zamolskiui pavyko pasprukti nuo pareigūnų.

Tuo tarpu V. Savickis su dviem įkaitais – 14-mečiu Aleksandru Špilevojumi ir 60-mete Bronislava Varnyte – buvo užsibarikadavęs jos bute. Po 15 valandų trukusio įkalinimo įkaitus išvadavo „Aro” pareigūnai. Operacijos metu V. Savickis buvo nukautas.

2001-ųjų birželio 5-sios vakarą R. Zamolskis ir V. Savickis Vilniaus centre šūviais iš pistoletų sužeidė policininkus. Pareigūnams tada pavyko sulaikyti tik pavojingų nusikaltėlių bendrą – 26 metų M.Čepulį.
Už neteisėtą ginklų laikymą Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas M. Čepulį nuteisė kalėti 3 metus.

Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis, išgirdęs apie R. Zamolskio sulaikymą, DELFI sakė: Buvo minčių, kad jis gali ten slėptis. Gandai apie tai, kad jis jau seniai negyvas, mums neatrodė įtikėtini. Žinant jo charakterį… Jis apskaičiuodavo savo žingsnius. Planuodamas užpuolimus apgalvodavo kiekvieną veiksmą”.

Sužinojęs, kad R. Zamolskis Rusijoje puolė pareigūnus ir buvo sučiuptas tik po to, kai buvo peršautas, A. Mikulskis tarė: „Zamolskio stilius”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA