Artėjant „Kitokiems pasikalbėjimams” – atviras skaitytojo laiškas Andriui Užkalniui | Kas vyksta Kaune

Artėjant „Kitokiems pasikalbėjimams” – atviras skaitytojo laiškas Andriui Užkalniui

Artėjant jubiliejiniams „Kitokiems pasikalbėjimams”, kuriuose šį trečiadienį svečiuosis Andrius Užkalnis, „Kas vyksta Kaune” redakcija sulaukė skaitytojo Evaldo atviro laiško, kurį mes publikuojame.

„Gamtos žmogau.

Tai, ką tu darai šiame informaciniame kare ir kaip švieti visuomenę, galvą prieš tave galima nulenkti. Dažnai paklausau tavo vedamų radijo laidų, kurios yra įdomios ir informatyvios. Tavo požiūris į šiandieninę situaciją Ukrainoje, mano manymu yra pakankamai objektyvus ir teisingas. Kaip tikro lietuvio patrioto.

Dažnai mėgsti pabrėžti, kad esi kaunietis, lyg ir didžiuojiesi tuo. Viename savo interviu radijo laidoje pasakojai, kad tavo a.a. tėtis išvyko iš Kauno, nes negalėjo jo, kaip miesto pakęsti. Išvykai kartu, tačiau pats likai jam atsidavęs. Atsidavęs tiek, kad čia ir užsuki, ir pavalgyti nueini, ir vieną kitą straipsnį apie Kauną parašai. Kaip ir prieš du metus viename iš internetinių portalų buvo publikuotas tavo straipsnis (Kaunas nėra Lietuvos transporto širdis. Ir nebus. 2012-07-01) apie nerealias Kauno ambicijas tapti Lietuvos transporto širdimi. Labai drąsus straipsnis, panašiai, kaip drąsūs tavo pamąstymai apie maitinimosi įstaigas. Nesiginčysiu, daug patiekalų esi išragavęs, turi savitą skonį ir nuomonę. O apie Kauno ambicijas?

Kodėl dabar apie tai rašau, praėjus dvejiems metams po tavo straipsnio? Gal būt todėl, kad nusprendei pabendrauti su kauniečiais atvirame pokalbyje Ryšių kiemelyje, kuriame galime diskutuoti ir užduoti įvairius klausimus. Ar tai klausimas? Galbūt tai atviras pamąstymas būsimai tavo atvirai diskusijai.

Šiuo straipsniu mane nustebinai. Perskaičius jį susidarė įspūdis, kad tas mintis tau pamėtėjo tavo laikomas pulkas žąsų.

Teigi, kad visi turime išmokti pamoką tokią, jog gamtos neapgausi, pinigų ir oro kelionių centras Lietuvoje yra, buvo ir bus Vilnius. Čia aš nelabai supratau, ką tu laikai gamta.

Jeigu tau yra klausimų, kaip rinka pati gali sudėlioti taškus tokioje šalyje, kurioje gyventojai nėra susikoncentravę vienoje vietoje kaip, pavyzdžiui, Latvijoje, siūlyčiau paimti paprastą A4 popieriaus lapą, liniuotę, tušinuką ir nubrėžti jame įstrižaines. Ar matai jų susikirtimo tašką? Centre. Dabar pabandyk tą susikirtimo tašką pirštais nustumti link dešinio apatinio kampo. Jeigu pavyks, reiškia esi stipresnis už gamtą. Tas centrinis susikirtimas yra tikrasis centras, tikroji gamta. Bet tavo „gamta“, arba jos taškas yra gerokai nuo centro nutolęs. Šita „gamta“, didelėmis tam tikrų asmenų pastangomis, labai daug darbo įdėjo, kad tas centras būtų perstumtas link mano minėto kampo. Juk nesukeisi Vilniaus ir Kauno vietomis – fiziškai neįmanoma.

Natūralu, labai stengtasi buvo, kad tavo minėtas oro centras kaip išprievartautas būtų perkeltas į sostinę – į ją sukišti tokie pinigai, o sostinei reikalingi turistai, lankyti objektai, taip pat joje yra visa centrinė valdžia, kuriai tikrai nepatogu būtų skraidyti iš Kauno. Kad emigrantų kryptys būtų iš Kauno, o verslo – iš Vilniaus. Tiesiog visa „gamta“ yra Vilniuje. Centriukas. Čia panašiai kaip Orvelo „lygesnis už lygius“, taip ir „gamtesnė už gamtą“. Juk tiek jau įlindęs į skolas, tačiau idėjų pilnas. Tai kaip išpampusio nuo saldumynų, sergančio cukralige ligonio vis papildymas tais pačiais saldumynais – jam skanu, nors ir serga, pampsta. Juk mes, kauniečiai, tesugebėjom už pusę milijono tualetą pasistatyti, o jūs pasidarėte ir Valdovų rūmus, ir VEKS, ir Nacionalinio stadiono griaučius, FlyLAL, netgi Rubikonas jums toks artimas. Centriukas viską darė, kad Via Baltica vėžė eitų ne pro Kauną, bet pro jį. Bet, kad ir kaip to nenori, susikirs tie transporto taškai Kaune. Tiek oro, tiek sausumos.

Ir čia ta tikroji gamta bus stipresnė.

Po tavo straipsnio praėjo du metai, jame taip džiaugeisi, kad iš Kauno į Vilnių perkeliami Ryanair skrydžiai. Ar matai, kas dabar vyksta? Kaune skrydžių daugėja (tačiau centriukas vis tiek kišasi – oro uostų apjungimas ir skrydžių reguliavimas), tiek Karmėlavos oro uoste, tiek Kauno LEZ įsikuria naujos įmonės susijusios su aviacija, pervežimais. Eina į priekį be „gamtos“ įsikišimo. Pasidomėk.

Aš tik negaliu suprasti, kaip toks tikrai mąstantis žmogeliukas, kuris vedi tokias puikias laidas, esi aštraus proto, beje, turi tikrai neblogą supratimą apie maistą, dažnai deklaruojantis mylintis Kauną, gali parašyti tokį straipsnį. Kiekvienas žmogus turį teisę į savo nuomonę, tačiau drabstytis purvais – negražu. Rašydamas, kad dauguma dažniausiai net nemoka net savo krepšių prieš kelionę pasisverti, įžeidi ne vien kauniečius. Juk daugelis keleivių atvyksta iš visos Lietuvos. O ir emigrantai įvairaus išsilavinimo, klaidinga juos visus sustatyti į vieną eilę.

Beje, tame straipsnyje ir daugiau „perliukų“ yra.

Andriau, nebūk piktas ir mylėk Kauną ne vien tik žodžiais „aš esu gimęs Kaune“.

Ir man labai gaila, kad savo mylimame Kaune, kaip didžiausią privalumą įžvelgi tiktai Karmėlavos didžkukulius.

Labai neskanus tas tavo straipsnis.

Viena žąsis”, savo laišką baigia skaitytojas Evaldas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA