Tėvų galvos skausmas: kur padėti vaikus? | Kas vyksta Kaune

Tėvų galvos skausmas: kur padėti vaikus?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiais metais Kauno mieste atsirado papildomai apie 600 vietų, kur tėvai galėtų palikti vaikus, tačiau tai problemos iki galo neišsprendžia. Šiuo metu eilėje į darželius laukia apie tūkstantis vaikų, o laisvų vietų – vos keletas.

Nuo rudens prasideda ne tik nauji mokslo metai, bet taip pat ir nauji metai darželiams. Sąrašai į darželius jau seniai užpildyti. Tėvams, dar nepateikusiems prašymų, kuo toliau, tuo mažiau lieka šansų gauti norimą darželį.

Laisvų vietų dar yra

Švietimo ir ugdymo skyriaus, neformaliojo skyriaus poskyrio vyriausioji specialistė Edita Mikelionienė radijo stoties „Tau“ eteryje pasakojo, jog laisvų vietų dar yra, tačiau tikrai ne visuose Kauno mikrorajonuose. Anot specialistės, laisvų vietų dar galima rasti Dainavos bei Panemunės seniūnijose. Taip pat šiuo metu nepatekusiems į Šilainių darželius, tėvai gali kreiptis į Vileišiuose esančius darželius. Dabar ten vietų nėra, tačiau šioje seniūnijoje yra mažiausios eilės, tad realiausia patekti.

Į lopšelius dabar yra kelios laisvos vietos Stulginskio, Brazdžionio daugiafunkciuose centruose. Šiuo metu taip pat maža eilė yra Nemuno daugiafunkciame centre.

Centro, Aleksoto bei Šilainių mikrorajonų tėveliams jau praktiškai nėra šansų gauti vaikams darželius, kurie būtų arti namų. Mat šiose seniūnijose sąrašai seniai užsipildė, o ir eilės čia yra ilgiausios.

Šiuo metu nėra didelio poreikio leisti vaikus į savaitinius darželius, todėl tokiuose darželiuose vaikas vietą turėtų gauti be problemų.

Tėveliai taip pat gali tikėtis, jog atsiras laisvų vietų, bet nereikėtų dėti daug vilčių. Vietos norimuose darželiuose gali atsirasti, jei tėvai išbraukia vaiką iš darželio ir perkelia jį į kitą. Taip pat kartais atsitinka, jog vaikai nesugeba darželyje adaptuotis, todėl tėvai nusprendžia vaiką prižiūrėti namuose. Tokiais atvejais norimuose darželiuose gali atsirasti kelios vietos, tačiau vietas gaus vaikai, esantys sąrašo viršuje.

Populiarėja daugiafunkciai centrai

Esant dideliam poreikiui, kur palikti vaikus, Kaune sparčiai kuriasi daugiafunkciaia centrai. Paprastai tokie centrai įsikuria tuščiose mokyklos patalpose. Tokie centrai siūlo įvairias užimtumo programas įvairaus amžiaus vaikams.

Tėveliai mieliau renkasi darželius, nes nėra pratę vaikus palikti centruose. Tačiau baimintis nereikėtų. Kaip teigia neformaliojo skyriaus poskyrio vyriausioji specialistė Edita Mikelionienė, daugiafunkciai centrai yra puiki išeitis, sprendžiant darželių trūkumo problemą.

„Pavyzdys yra Aleksandro Stulginskio mokykla, kur daugiafunkcis centras dirba jau trečius metus. Čia yra papildomai įrengtos grupės, kurios jau taip pat yra užpildytos. Kai daugiafunkcinį centrą atidarėme Vileišiuose, eilės užsipildė per dvi savaites“ – dėstė E. Mikelionienė.

Priėmimo tvarka nesikeičia

Vaikų priėmimo į darželius tvarka nesikeičia. Reikia užpildyti prašymą į norimą darželį ir taip vaikas atsiduria darželio sąrašuose. Vienu metu vaikas gali būti įtrauktas į dviejų darželių sąrašus. Patekus į vieną iš dviejų, vaikas nėra išbraukiamas iš kito daželio, taip sudarant tėvams galimybę laukti, kol atsilaisvins arčiau namų ar tėvams labiau patikęs darželis.

Į Kauno miesto darželius vaiką galima registruoti tada, jei bent vienas iš tėvų yra Kaune deklaravęs gyvenamąją vietą. Galima vaiką registruoti bet kuriame Kauno mikrorajone. Tačiau vaiko negalima registruoti Kauno rajone. Ir atvirkščiai, jei tėvai registruoti rajone, tai negali vaikų į daželius registruoti Kauno mieste.

Jei tėvai neturi pastovios gyvenamosios vietos, tačiau nuomojasi butą Kaune, siūloma įsitraukti į neturinčių pastovios gyvenamosios vietos Kauno mieste registrą.

„Žinoma, tai nėra gerai ir dauguma seniūnijų to nenori. Taip pat jei tėvai turi nekilnojamojo turto Kauno mieste ar kitoje savivaldybėje, tai į registrą nėra įtraukiami, tačiau daugumai tėvų tai yra išeitis“ – apie tvarką pasakojo neformaliojo skyriaus poskyrio vyriausioji specialistė Edita Mikelionienė.

Darželius renkasi pagal išvaizdą

Daugelis tėvų, rinkdamiesi vaikui darželį, dažniausiai dėmesį kreipią į tai, kaip jis yra įrengtas. Akį patraukia, ar darželis sutvarkytas, yra kur vaikams žaisti. Tačiau specialistai pataria darželius pirmiausia rinktis pagal tai, kokia metodika juose taikoma. Jei darželyje vaikas bus auklėjamas pagal vieną metodiką, o namuose pagal kitą – nereikėtų tikėtis gerų rezultatų.

Taip pat siūloma pasidomėti, kokios darželyje dirba auklėtojos, o ne rinktis tik pagal tai, jog darželis yra arčiausiai namų. Specialistai pataria apie darželius pasidomėti internetiniuose forumuose, paklausinėti kitų tėvų patirties ir tik tada nuspręsti, į kokį darželį leisti savo atžalas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA