Auga naujos statybos butų paklausa | Kas vyksta Kaune

Auga naujos statybos butų paklausa

Naujos statybos butų pardavimai antrąjį 2014 m. ketvirtį išsilaikė aukštame lygyje ne tik Vilniuje. Pardavimų apimtys šoktelėjo ir Kaune bei Klaipėdoje.

„Ober-Haus“ duomenimis, minėtuoju laikotarpiu penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose tiesiogiai iš statytojų buvo nupirkti arba rezervuoti 1075 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose namuose.

Kaip rašoma bendrovės pranešime spaudai, tai yra net 56 proc. daugiau nei per 2013 m. II ketv., ir beveik tiek pat, kiek jų buvo realizuota per šių metų pirmąjį ketvirtį. Skelbiama naujausioje „Ober-Haus“ Lietuvos gyvenamųjų patalpų rinkos apžvalgoje.

Vilniuje per antrąjį šių metų ketvirtį buvo parduotas 801 naujos statybos butas ir tai yra 44 proc. daugiau nei per 2013 m. II ketv.

Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje per tą patį laikotarpį buvo parduoti arba rezervuoti atitinkamai 166 ir 102 naujos statybos butai – net 1,5-2,5 karto daugiau nei per 2013 m. II ketv.

„Kadangi Kaunas ir Klaipėda negali pasigirti naujų gyvenamųjų projektų gausa, todėl į rinką įvestas vienas ar keli nauji projektai gali pakankamai ryškiai pagerinti statistinius rodiklius“, – pranešime spaudai dėmesį atkreipia Saulius Vagonis, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas.

Vilniuje per antrąjį šių metų ketvirtį buvo baigta statyti 14 naujų daugiabučių namų, kuriuose įrengta 1150 butų. Įvertinę pirmojo šių metų pusmečio rodiklius, „Ober-Haus“ analitikai pastebi, kad naujų butų statybų apimtys yra tolygios pardavimų mastams: „Šiais metais Vilniuje nuperkama lygiai tiek pat butų, kiek jų yra pastatoma – per 1700 naujų butų“, – kalba S. Vagonis.

Pasak pranešimo, pagyvėjimas jaučiamas ir Kauno būsto rinkoje, kur plėtotojai jau drąsiau atnaujina arba pradeda naujų daugiabučių statybas.

„Ober-Haus“ skaičiavimais, Kaune šiais metais turėtų būti įgyvendinta iki 10 naujų projektų, kuriuose bus įrengta per 350 butų. Tuo tarpu Klaipėdoje dienos šviesą išvys dvigubai mažiau naujų objektų, kadangi plėtotojai vis dar gali pasiūlyti nemažai butų seniau statytuose projektuose.

„Ober-Haus“ duomenimis, šių metų antrojo ketvirčio pabaigoje Lietuvos didmiesčiuose bendras neparduotų naujos statybos butų jau pastatytuose daugiabučiuose skaičius sudarė apie 2060, arba 15 proc. mažiau nei prieš metus.

Vilniuje neparduotų butų tokiuose namuose yra 1.060, Kaune – 320 butų, Klaipėdoje – beveik 650 butų, o Šiauliuose ir Panevėžyje kartu – apie 35 naujos statybos butų.

Kaip keitėsi kainos

Per pirmąjį šių metų pusmetį didžiausią kainų pokytį „Ober-Haus“ stebėjo Vilniaus būsto rinkoje, kur butų kainos ūgtelėjo 5,4 proc., o vidutinė buto kaina išaugo iki 4.431 Lt už kv.m.

Ryškiausiai kainos per pirmąjį pusmetį pasistiebė senos statybos gyvenamuosiuose rajonuose esančių butų – apie 10 proc.

„Tokį kainų šuolį galima paaiškinti gyvenamuosiuose rajonuose vyraujančiomis žemesnėmis būsto kainomis ir itin plačiomis pasirinkimo galimybėmis.

Be to, skirtingai nuo naujos statybos, senos statybos butai parduodami įrengti (dažnai kartu ir su baldais), todėl pirkėjui nebereikia iš karto investuoti į pilną buto įrengimą. Nepaisant gana spartaus kainų augimo pastaraisiais mėnesiais, Vilniuje butų kainų lygis, lyginant su aukščiausiu kainų lygiu pasiektu 2007 m. pabaigoje, yra vis dar 35,3 proc. žemesnis, nei prieš pusseptintų metų“, – teigia S. Vagonis.

Kituose šalies didmiesčiuose kainų augimas nebuvo toks spartus, tačiau taip pat išlaikė teigiamas pokyčių tendencijas. „Ober-Haus“ duomenims, per pastarąjį pusmetį butų kainos Panevėžyje išaugo 2,3 proc., Klaipėdoje – 1,9 proc., Šiauliuose – 1,8 proc. ir Kaune – 0,6 proc.

Akivaizdu, kad kylančioms būsto kainoms įtaka turėjo išaugusi paklausa, kuri atsispindėjo bendroje pardavimų statistikoje. Registrų centro duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sudaryta 17 proc. daugiau namų pirkimo-pardavimo sandorių, palyginti su 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Tuo tarpu butų pirkimo-pardavimo sandorių registruota net 27 proc. daugiau nei prieš metus. 2014 m. I pusmetį Lietuvoje vidutiniškai per mėnesį buvo sudaryta 770 namų ir 2710 butų sandorių. Didžiausias butų sandorių augimas tarp didmiesčių per šį laikotarpį buvo užfiksuotas Kaune (36 proc.). Toliau rikiuojasi Panevėžys (29 proc.), Klaipėda (28 proc.), Vilnius (24 proc.) ir Šiauliai (13 proc.).

Pasak S. Vagonio. nagrinėjant tiek naujų butų pasiūlos, tiek jų pardavimo statistiką, galima pagrįstai teigti, kad šiuo metu akivaizdžių rinkos perkaitimo ar nepamatuotos plėtros požymių Lietuvos būsto rinkoje nesimato.

„Būsto kainų augimas atitinka tiek rinkos dalyvių lūkesčius, tiek ekonominius šalies plėtros tempus. O dažnai linksniuojama sostinė ir reiškiamas susirūpinimas dėl galbūt per didelės būsto įgyvendinimo spartos, neturi argumentuoto pagrindo. Dabartinės statybų apimtys yra vis dar 2-3 kartus mažesnės nei 2006-2008 m. (tuo laikotarpiu Vilniaus mieste buvo statoma 5000-6000 butų kasmet) ir yra adekvačiai proporcingos šiandieninės rinkos poreikiams.

Reikia tikėtis, kad rinka ir toliau išlaikys visoms pusėms naudingą balansą.“, – reziumuoja S. Vagonis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA