Miegančią merginą išžaginęs kaunietis sulaukė teismo malonės | Kas vyksta Kaune

Miegančią merginą išžaginęs kaunietis sulaukė teismo malonės

delfi.lt 2014/07/03 13:47
Asociatyvi SXC nuotr.

Per gimtadienio vakarėlį studentų bendrabutyje miegančią jubiliatę išžaginęs 20-metis kaunietis sulaukė tokios bausmės, kokios dar Lietuvos teismai nėra paskelbę.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) galutine ir neskundžiama nutartimi paskelbė, kad Tomas Ž. pagrįstai yra nuteistas dėl studentės išžaginimo, tačiau esą pernelyg ilgai buvo persekiojamas baudžiamaja tvarka, todėl teisėjai nutarė panaikinti Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuriuo nuteistajam buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė.

Pasak teisėjų, reali laisvės atėmimo bausmė studentui – per griežta ir net prieštarauja teisingumo principui.

„Šioje byloje to galima išvengti“, – nutarė trijų teisėjų kolegija.

Atsižvelgę į nuteistojo asmenybę, elgesį, teisėjai nutarė Tomui Ž. paskirti dvejų metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant jį neatlygintinai išdirbti 100 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Įdomiausia, kad Kauno apygardos teismo nuosprendį kasacine tvarka apskundęs kaunietis teisėjų net neprašė sušvelninti bausmės – jis siekė, kad jam būtų paliktas išteisinamasis apylinkės teismo nuosprendis arba byla dar kartą būtų grąžinta nagrinėti iš naujo.

„Nors kasaciniame skunde paskirtos bausmės rūšies ir dydžio klausimai nekeliami, tačiau bylos medžiaga leidžia daryti išvadą, kad teismas neskyrė tam reikiamo dėmesio“, – LAT pabrėžė, jog Tomo Ž. veiksmai buvo nesmurtinio pobūdžio, jis lytinio akto iki galo neatliko, o iki šiol buvusios nekaltos merginos mergystės plėvė taip ir liko nepažeista.

Tiesa, teisėjų teigimu, nors Tomas Ž. ir neprisipažino kaltu, tačiau dėl to, kas nutiko, gailėjosi, o „nusikalstamą veiką padarė būdamas jauno amžiaus (20 m.), neturėdamas bendravimo su merginomis patirties“.

„Po šio įvykio jam pačiam prireikė psichiatro pagalbos“, – pabrėžė teismas.

Šioje baudžiamojoje byloje procesas užtruko net 4 metus – iš pradžių bylą nagrinėję teisėjai net nepatikėjo išžaginta mergina: Kauno apylinkės teismo teisėja Aurelija Naujokienė nuosprendyje netuščiažodžiavo ir pareiškė, jog išžaginimu apkaltintas studentas nekaltas, o nukentėjusioji pati norėjo sekso, na, o jeigu ir nenorėjo, tai nieko nepadarė, kad su ja į lovą atsigulęs vaikinas tai suprastų.

Maža to, teisėja suabejojo, ar auka pripažinta mergina išties yra nukentėjusioji – esą iš karto po nusikaltimo ji nesikreipė į policiją, o pareiškimą parašė tik tuomet, kai ją privertė draugai.

Valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai neleido teisėjai tyčiotis iš nukentėjusiosios ir įnirtingai siekė, kad merginą nuskriaudęs jaunas vyras sulauktų atpildo – Kauno apygardos teismas panaikino A. Naujokienės nuosprendį ir konstatavo, jog studentė išties patyrė seksualinę prievartą, o dėl patirto pažeminimo bandė persipjauti rankų venas, vėliau pagalbos ieškojo pas psichologus.

Tuo metu Tomas Ž. dievagojosi, kad yra nekaltas. „Po šio įvykio neturėjau jokių santykių su merginomis, nes jomis nepasitikiu“, – pareiškė jis.

Apygardos teismo teisėjų sprendimu yra nutarta, kad nuteistasis išžagintai merginai privalės sumokėti 20 tūkst. Lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA