Svarstoma, kaip atgaivinti Kauko laiptų baseiną | Kas vyksta Kaune

Svarstoma, kaip atgaivinti Kauko laiptų baseiną

R. Tenio nuotr.

Kauko baseinas – vienas iš pagrindinių Žaliakalnio mikrorajonų traukos centrų. Deja, dabar ši vieta lieka neišnaudota. Festivalio „Be stogo“ metu buvo kviečiami gyventojai, ekspertai ir visi, turintys idėjų, pasidalinti mintimis, kaip atgaivinti šią erdvę.

Visuomenė įtraukiama į diskusijas, taip skatinant gyventojų aktyvumą bei bendradarbiavimą, atgaivinant seniai pamirštas miesto viešąsias erdves. Diskusijų tikslas – rasti geriausias idėjas, kurios patenkintų tiek gyventojų, tiek verslininkų lūkesčius.

Tikisi išsaugoti istoriją

Seniau Kauko laiptai buvo itin populiari ir žmonių mėgiama vieta. Čia buvo baseinas trijų lygių: vanduo tekėdavo nuo „Kauno vandenų“, per fontaną ir baseinus, esančius viršuje, ir leisdavosi iki baseino apačioje.

Daugelis vyresnio amžiaus žmonių atsimena, kaip atrodė Kauko baseinai, todėl norėtų, kad bent dalis būtų atkurta. Gyventojai tikina, kad nebūtinai šios erdvės turėtų būti kaip buvę, tačiau vandens tėkmė visgi turėtų būti išsaugota.

Nenorima prisirišti prie vienos idėjos

Gyventojai vieningai sutaria, jog šis traukos centras turėtų būti kuo lankstesnis ir pritraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus žmonių. Restauruota erdvė turėtų būti kuo įvairesnė, kurios tikslas apjungti bendruomenę.

Siūloma išnaudoti dabartinį landšaftą, jo per daug nekeičiant. Vaikų aikštelės visur yra populiarios, tačiau miesto urbanistai ragina išnaudoti kalnelius ir padaryti ten vaikams nusileidimus. Taip būtų nepristatoma įvairių objektų, išsaugoma erdvė ir išnaudojama tai, kas šiuo metu yra sukurta.

Taip pat vienas iš siūlymų, kaip išnaudoti kalno šlaitus – tai, įrengti terasas, panašias kaip Daugirdo amfiteatre. Viršuje galėtų įsikurti lauko kavinės, o apačioje įrengtos sėdimos vietos.

Nesvarbu, kokios idėjos bus priimtos, reikia pradėti nuo šlaitų valymo darbų. Žaliakalnio gyventojai pageidauja, kad būtų praretinti bei apgenėti medžiai, galbūt pasodinta naujų augalų.

Kaip vystytis projektas – lems pinigai

Kauko laiptų baseinas yra prioritetinis Žaliakalnio seniūnijos objektas. Dabar rengiami projektai, gauti finansavimą iš ES struktūrinių fondų. Jei kauniečiai gaus paramą, tai pokyčiai turėtų pradėti vykti artimiausiais metais. Tačiau, jei Europos Sąjungos pinigų nepavyks gauti, projekto vykdymas gali užsitęsti iki penkių ar daugiau metų. Šiuo atveju svarbiausia, kad visuomenė būtų geranoriška pokyčiams ir atrastų tai, kas būtų priimtina kuo daugiau žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA