Piktžaizdė miesto viduryje: vaizdai kapinėse šokiruoja | Kas vyksta Kaune

Piktžaizdė miesto viduryje: vaizdai kapinėse šokiruoja

delfi.lt 2014/05/21 12:49

Išvartyti paminklai, besimėtantys švirkštai, kapų kauburėliai baigia užželti.

Tai vaizdas ne atokiame kaime, o kapinės Kauno miesto viduryje, kuriose praėjusią savaitę rastas kraupus radinys – pradėjęs irti naujagimio lavonėlis. Tačiau atsakingos tarnybos rodo pirštais vieni į kitus – savivaldybė sako daranti tai, kas jai priklauso. Žydų bendruomenė teigia, kad kapinės priklauso miestui, todėl ieškoti sprendimų turi visi kartu. Tačiau kokia išeitis iš susidariusios situacijos – šiai dienai neaišku.

Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovai sako, kad šiuo metu kapinėse situacija yra kur kas geresnė, nei buvo prieš dešimtemetį ar dar seniau. Galbūt geresnė, tačiau apsilankius kapinėse vaizdai šokiruoja.

Situacijos neišjudina ir radinys praėjusią savaitę – Radvilėnų plente esančiose kapinėse rastas jau pradėjęs irti naujagimio berniuko lavonas. Netrukus buvo nustatyta ir moteris, kuri čia paliko berniuką. Neatmetama, kad kapinėse vaikelis ir buvo pagimdytas.

Tvarko, kiek gali

SĮ „Kapinių priežiūra“ vadovas Algirdas Verbickas sako, kad pagal galimybes įmonė kapines prižiūri, nors pačių kapaviečių priežiūra turi rūpintis palaidotų žmonių artimieji.

„Jos 20 metų buvo apleistos – dabar jos jau aptvarkytos. Suprantate, kapavietes pagal įstatymą turi prižiūrėti gyventojai, artimieji, o žydų nėra, tai mes tvarkome. Šienavimas ir visa kita. Jūs nematėte, kas ten buvo prieš dvejus metus. Antkapiai ten išvartyti 30-40 metų – nuo tarybinių laikų išvartyti. Suprantate? Čia kaip sakoma, kiek mūsų jėgos leidžia mes tas kapines tvarkome“, – DELFI teigė A. Verbickas.

SĮ „Kapinių priežiūra“ vadovas sako, kad gaudyti narkomanus turi atitinkamos tarnybos, o ne tvarką kapinėse prižiūrinti įmonė.

„Žydai nori geriausio būdo – kad kiti tvarkytų. Žydai mums jokių pretenzijų neturi – jie kaip tik mums dėkoja, kad mes sutvarkėme tas kapines, kaip buvo anksčiau. O jei ten kažkokie švirkštai ar panašiai, tai jau ne mūsų problema, čia jau reikia kreiptis į viešąją tarnybą. Mes neužsiimame narkomanų gaudymu. Mes prižiūrime kapines. Ne pačias kapavietes, o kapines. Mes praėjusiais metais perėjome su trimeriais, nupjovėme žoles. Ten žydai laidoja vienas šalia kito, o lietuviai tai takelius palieka, ten lengviau susitvarkome. Mes stengiamės nepažeisti jų kapų. Žinote, juk su trimeriu ar žoliapjove nelipsi ant kapo“, – sako A. Verbickas.

Žydų bendruomenė: kapinės miesto, o ne žydų

Kauno žydų bendruomenės (KŽB) pirmininkas Gercas Žakas pripažino, kad „Kapinių priežiūra“ savo funkcijas atlieka, tačiau tai problemos iš esmės nesprendžia – kapinės tapo narkomanų landyne.

„Reikia tvarkyti kapitaliai, ir tam reikia didelių pinigų. Mes kažakada turėjome su Kauno savivaldybe projektą padarę, pagal kurį kapinių sutvarkymas būtų kainavęs 1 mln. Lt. Būtų viskas sutvarkyta, bet buvo pasakyta, kad tokių pinigų nėra. Čia jau senai, prieš 20 metų buvo projektas padarytas, o dabar „Kapinių priežiūra“ sako, kad giminės turi prižiūrėti antkapius. Bet iš kur jie bus? Faktiškai visos giminės išžudytos“, – teigė G. Žakas. Be to žydų bendruomenės vadovas sako, kad kapinės priklauso ne žydams, o miestui.

„Čia kapinės yra ne žydų – kapinės yra savivaldybės. Kapinės yra savivaldybės balanse, o visi galvoja, kad čia žydų kapinės. Taip, čia žydai yra palaidoti, bet kapinės priklauso savivaldybei. Išeitį aš matau tik vieną – gal visi bendrom jėgom, kartu su savivaldybe. Pirmiausia reikia noro“, – sako G. Žakas.

KŽB pirmininkas sako, kad 2011 metais buvo atsiradę rimti rėmėjai iš Izraelio, kurie žadėjo skirti paramą kapinėms tvarkyti. Tačiau susidurta su biurokratinėmis problemomis – G. Žako žiniomis, nėra parengtas detalusis planas.

Tvarko ir mokiniai

Šalia kapinių įsikūrusi Jono Žemaičio – Vytauto progimnazija, kurios mokiniai taip pat padeda tvarkyti kapavietes.

„Tvarkos trūksta. Mes prižiūrime savanorių kapelius – turime tokią tradiciją. Lapkričio mėnesį ir žvakutę nunešame, aptvarkome. Bet žinote, čia ne mokinių jėgoms tokie darbai“, – DELFI sakė Jono Žemaičio – Vytauto progimnazijos direktorė Dalia Valintėlienė.

Direktorė teigė, kad mokiniai vengia užsukti į kapines ir renkasi aplinkinius kelius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA