Dizainerei V. Marė kurti Eglę žalčių karalienę padėjo A. Skujytė | Kas vyksta Kaune

Dizainerei V. Marė kurti Eglę žalčių karalienę padėjo A. Skujytė

Kaune pastaruosius metus gyvenanti ir kurianti dizainerė Vilma Marė galerijoje „Balta” pristatė naujausią savo projektą, pavadintą „Madinga Nepriklausomybė”. Jame – interpretacijos baltiška tema ir savitas pasakos „Eglė žalčių karalienė” pateikimas. Įkūnyti pagrindinę gerai žinomo lietuvių liaudies kūrinio heroję autorei padėjo viena garsiausių šalies lengvaatlečių Austra Skujytė.

Sportininkė dalyvavo fotosesijoje, kurioje padarytos nuotraukos kabėjo parodos atidaryme.

Atskiroje „Balta” salėje mėnesiui yra įkurdinti V. Marė darbai. Suknelės, švarkeliai, skraistės – viskas eksponuojama ant manekenų arba pakabinta kaip vėliavos.

„Kiekvienas turime turėti savą vėliavą. Ne tik trispalvę, bet ir šeimos, giminės, darbo ar kokią kitą. Ja gali būti ir drabužis, gebantis transformuotis”, – su šypsena sakė kūrėja.

„Žvelgiant į parodoje pristatytą kolekciją čia matome keliolika ritmiškai išdėstytų kostiumų, kurie galerijos erdvėje eksponuojami sukabinti ant pakabų ir suvesti į koncentrinį apskritimą. Šis komponavimo būdas primena visose senosiose kultūrose (taip pat ir baltų) svarbų soliarinį ratą, šventyklos principą arba genties susirinkimo vietą”, – pridūrė menotyrininkė dr. Raimonda Simanaitienė.

Ji dizainerės darbuose įžvelgė ne tik baltiškų bruožų: „Žvelgiant į drabužių visumą, matome, kad į vientisą vaizdą apsijungia spalvos, siluetai, o taip pat vienas svarbiausių dalykų – rūbų apdaila. Ją dizainerės rūbuose sudaro nuostabios išryškintos siūlės, iš kurių Vilma Marė sukuria faktūriškus ornamentus, tapusius geriausiai atpažįstamu menininkės drabužio, o gal net jos stiliaus požymiu. Pati dizainerė aiškina, kad inspiracijų šiems ornamentams ji semiasi iš baltiškosios epochos. Visgi derėtų pabrėžti, jog šalia baltų meno įtakos, menininkę neabejotinai inspiruoja ir tautiškasis XIX a. kostiumas. Tai matome iš dailių ir kiek tipingų švarkelių, liemenių bei sijonų siluetų. O taip pat, kalbant apie dekoro faktūringumą ir kompoziciją, raštų vaizdinę sanklodą, neabejotinai galime prisiminti gotikos stiliaus ornamentiką, smailiosios arkos, rozetės, masverko motyvus, papildomus ir viduramžiško vertikalumo slinktimi rūbe. Šiuos gotikinius elementus sustiprina ir aksesuarų puošyba karoliukais, kurie dar labiau pabrėžia siūlės kontūro grožį ir turtingumą”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA