Kaziukas Kaune sukosi ir valso sūkury | Kas vyksta Kaune

Kaziukas Kaune sukosi ir valso sūkury

Kaune praūžė kapelų šventė – varžytuvės „Kaziuk, pagrok man valsų“. Penktus metus, nušvitus pavasarinei saulei, rengiama ši linksma ir nuotaikinga laudiškos muzikos šventė. Kasmet joje dalyvauja apie 10 kolektyvų.

„Jau sausį sulaukiam pirmųjų skambučių. Kapelų vadovai teiraujasi, kada rengsime šventę. Norinčiųjų dalyvauti vis daugėja. Ateityje greičiausiai teks vykdyti atranką“- organizaciniais rūpesčiais dalijosi šventės organizatorė ir vedėja Rima Čepurnienė.

Tradiciniu tapusiu renginiu itin džiaugėsi ir kitas šių varžytuvių rengėjas – kapelos “Laumena” vadovas Vladas Daknys: “Kasmet sulaukiame ir svečių iš svetur. Šiemet turėsime galimybę pasiklausyti artimiausių kaimynų- brolių latvių atliekamų dainų ir muzikavimo.“

Smagiais ritmais ir puikia nuotaika šiemet renginyje dalijosi 7 liaudiškos muzikos ansambliai iš Kauno rajono, Jonavos, Panevėžio, Gelgaudiškio bei Latvijos. Jų pasiklausyti susirinko itin gausus būrys kauniečių. Kultūros centro „Tautos namai“ salė buvo pilnutėlė, užimtos visos sėdimos vietos, o pavėlavusieji stovėjo pasieniais. Tradiciškai į renginį atskubėjo didžiausi liaudiškos muzikos gerbėjai -senjorai bei brandaus amžiaus žmonės. Tačiau salėje buvo galima išvysti ir vieną kitą jauną veidą. Renginys nemokamas, todėl visada sulaukia didelio susidomėjimo – žiūrovai vos tilpo ir ankstesniais metais Karininkų ramovės salėje ar Girstučio kultūros centre.

Vos užgrojus pirmuosius kūrinius, salė lingavo, plojo, o žinantieji žodžius dainas traukė drauge su kapelų dainininkais. Atmosfera pamažu kaito. O įpusėjus koncertui drąsiausieji ir šokti nepabūgo. Kapelos „Laumena“ narė pašokdinti sumanė šventės globėją Kazį Starkevičių, netrukus Seimo narį šokiui perviliojo kitos kapelos atstovė.

Anksčiau muge ar senovinių instrumentų paroda stebinę ateinančiuosius į šventę, šiemet rengėjai varžytuves surengė kiek kuklesnes. Tačiau gerų emocijų ir uždegančių ritmų užteko visiems klausytojams, o muzikantams – saldainių, dešros ir padėkos žodžių už dalyvavimą, linksminimą ir geros nuotaikos sklaidą.

Ankstesniais metais varžytuvių svečiams demonstravęs senovinius instrumentus šiemet Antanas Kirvelevičius užlipo ant scenos ir su savo kapela „Lankesa” nustebino žiūrovus bei organizatorius, užtraukdamas dainą ” Kaziuk,pagrok man valsų”….Dainą, kuri jau penkerius metus asocijuojasi su pavasarine liaudiškos muzikos kapelų švente.

Šventėje pasirodė ir Vaičekonių šeimynos ansamblis. Vadovui Rimantui Vaičekoniui vos užlipus į sceną sugedo armonika: „ Vakar visą vakarą grojau, šiandien prieš pasirodymą dar miklinau pirštus- viskas buvo gerai.O tik užlipom koncertuoti ir sugedo. Matyt spyruoklė įtampos neatlaikė“,- juokavo Rimantas. „Laimei, muzikantai visi draugiški tai skubiai kitą instrumentą paskolino.“

Valsų ir polkų melodijomis susirinkusiuosius linksmino Domeikavos kultūros centro kapela „Ratvingis“, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos ir Girionių bendruomenės kapela „Laumena“, Jonavos kapela „Lankesa“, Liepalotų kaimo kapela, Panevėžio bendruomenių rūmų kapela „Pokūda“. Latviškąjį folklorą pristatė grupė “Garataka“.

Varžytuvėse prisiminta ir karo šmėkla šiuo metu sklandanti Ukrainoje. Renginio sumanytoja Rima Čepurnienė skaitė ištraukas iš Ukrainoje gyvenančių lietuvių laiškų- kaip jie jaučiasi, ką galvoja, ko viliasi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA