Žurnalistai: tolesnis bendradarbiavimas su STT nebeįmanomas | Kas vyksta Kaune

Žurnalistai: tolesnis bendradarbiavimas su STT nebeįmanomas

2013/11/17 11:44
lzs.lt nuotr.

Lietuvos žurnalistų sąjungos taryba neeliniame posėdyje aptarė padėtį, susiklosčiusią po teisėsaugos veiksmų prieš žurnalistus. Paaiškėjo, kad žurnalistų teisės gali būti pažeidžiamos ir kituose šalies rajonuose, pavyzdžiui, ribojant savivaldybėms informacijos pateikimą – žurnalistai skundžiasi, kad aktualią informaciją gauna tik po kelių dienų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų kratos naujienų agentūroje BNS, žurnalistės namuose sukėlė pasipiktinimo bangą tarp žurnalistų. Žurnalistų sąjungos Tarybos posėdyje kone vienbalsiai nuspręsta, kad tolesnis bendradarbiavimas su STT nebeįmanomas.

„Atsižvelgdami į dabartinę padėtį – į teisėsaugos veiksmus, Žurnalistų sąjungos valdyba stabdo neribotam laikui bet kokį bendradarbiavimą su Specialiųjų tyrimų tarnyba dėl bendrų konkursų, apdovanojimų žurnalistams, kurie už nuopelnus atskirose srityse būdavo apdovanojami žmogaus teisų proga“, – sako Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Sudaryta speciali komisija, spręsianti, kokius įstatymus reikia skubiai taisyti, kad informacija žurnalistus pasiektų be trukdžių, taip pat kad negalėtų kiekvienas politikas, nepatenkintas žurnalisto darbu, jį persekioti. Problemų gaunant informaciją iš vietos valdžios jau beveik metus turi Anykščių žurnalistai. Laikraščio vyriausioji redaktorė dabartinę situaciją lygina su Batarusija.

„Anykščių rajono administracijos direktorius dar metų pradžioje yra išleidęs įsakymą, kuriuo žurnalistams nurodyta informaciją pateikti savivaldybei ne dažniau kaip kartą per penkias dienas ir patvirtintą elektroniniu parašu. Anykščių rajono savivaldybę fotografuoti, filmuoti arba rengti reportažų galima tik tada, kada gauni administracijos direktoriaus, direktoriaus pavaduotojo leidimą“, – sako „Anykštos“ vyriausioji redaktorė Gražina Šmigelskienė.

Žurnalistų sąjunga prašo kolegų nuolat informuoti net apie menkiausius trukdžius renkant informaciją, interneto svetainėje atsiras speciali rubrika, kurioje bus pranešama apie žurnalistų teisių pažeidimus, informuoja lrt.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA