Rotušės aikštėje pagerbti neišnešioti kūdikiai | Kas vyksta Kaune

Rotušės aikštėje pagerbti neišnešioti kūdikiai

Evaldo Virkečio nuotr.

Pirmą kartą Kaune surengta akcija, kurios metu pagerbti neišnešioti kūdikiai. Kiekvienais metais pasaulyje jų gimsta 15 milijonų, Lietuvoje – apie pusantro tūkstančio arba kas dešimtas naujagimis.

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Sekmadienį, apie 18 valandą Kauno Rotušė nušvito purpurine spalva, taip buvo pagerbti neišnešioti gimę ir mirę mažyliai. Rotušės aikštėje susirinkusiems kelias dainas padovanojo ir mažylius pagerbė Kauno rajono „Božolė“ choras.

Akcijos iniciatoriai, Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacijos ,,Padedu augti” atstovai teigė, kad idėja apšviesti pastatus balta ir purpurine spalva po pasaulį pasklido pernai. Tuomet idėją įgyvendino ir tolimuose pasaulio kraštuose, ir kaimyninėje Lenkijoje. Šįmet bus apšviesti garsiausi Kanados tiltai ir Niagaros krioklys, akcijoje dalyvauja Jungtinės Karalystės, Australija ir kitos šalys.

„Apie tai, ką patiria neišnešioto naujagimio sulaukę tėvai, vis dar kalbama mažai. Regis, tų kūdikėlių, kurie neretai net neišgyvena, lyg ir stengiamasi nematyti“, – sakė akcijos globėja, moterų klubo „Ad astra“ vadovė Inga Budrienė, pati prieš kiek daugiau nei aštuonis metus beveik mėnesiu anksčiau pagimdžiusi sūnų Kernių.

Mažiausias Lietuvoje gimęs kūdikis, kuris sėkmingai buvo išslaugytas, svėrė vos 450 gramų. Daugėja atvejų, kai gimsta vis mažesnio svorio – tai yra sveriančių vos apie 500 gramų. Jų slauga yra ypatinga.

„Akcijos vakarą Kauno klinikoms, kuriose „auga“ ketvirtadalis šalyje gimstančių neišnešiotukų, pranešime ir gerą žinią – iš rėmėjų pavyko surinkti tiek lėšų, kad pavyks gydymo įstaigai nupirkti jai svarbų aparatą“, – tvirtino I. Budrienė.

Inhaliatorius – medicininis prietaisas, skirtas gydyti naujagimius, sergančius kvėpavimo takų ligomis. Aparato pagalba vaistai skiriami tiesiai į viršutinius kvėpavimo takus – taip efektyviau gydomos jų patologijos, veikiant tiesiai į jas. Šis aparatas padeda sustiprinti gyvybiškai svarbią kvėpavimo funkciją, išvengti sunkių, galinčių sukelti netgi mirtį, komplikacijų. Norimas pirkti inhaliatorius – daugiafunkcinis. Ne tik vaistams skirti, bet ir drėkinti mažylio aplinkos orą, kuriuo jis kvėpuoja – toks yra švelnesnis neišnešiotuko dar nepakankamai susiformavusiems kvėpavimo takams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA