S.Tamkevičius per savo 75-ąjį gimtadienį kvietė melstis už naują ordinarą, kurį paskirs popiežius | Kas vyksta Kaune

S.Tamkevičius per savo 75-ąjį gimtadienį kvietė melstis už naują ordinarą, kurį paskirs popiežius

Lapkričio pradžioje Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius švenčia savo 75-ąjį gimtadienį. Ta proga lapkričio 10 d. buvo aukojamos šv. Mišios Kauno arkikatedroje, į kurias pasimelsti atvyko daug kauniečių.

Arkivyskupas kvietė šv. Mišiose „drauge dėkoti Dievui“ už jo 75 metų amžiaus jubiliejų bei „melstis už naująjį arkivyskupijos ordinarą, kurį paskirs popiežius Pranciškus“.

Pagal Katalikų Bažnyčioje galiojančią tvarką, 75 metų amžiaus sulaukęs vyskupas, privalo įteikti popiežiui atsistatydinimo iš vyskupijos ganytojo pareigų pareiškimą.

Metropolitas gimė 1938 m. lapkričio 7 d. Gudonių kaime (Lazdijų r.). 1955 m. įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją, kur studijas tęsė ir grįžęs iš tarnybos armijoje. Kunigu įšventintas 1962 m. , o 1968 m. įstojo į Jėzaus draugiją.

1969 m. už akciją dėl Kauno kunigų seminarijos sovietinei valdžiai uždraudus eiti kunigo pareigas, metus dirbo gamykloje ir melioracijoje.
Dirbdamas Simne, 1972 m. kovo 19 d. pradėjo leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“, kurią redagavo 11 metų. 1975–1983 m. buvo Kybartų klebonas. 1978 m. lapkričio 13 d. drauge su kitais keturiais kunigais įsteigė Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetą. 1983 m. suimtas ir, apkaltinus antitarybine propaganda ir agitacija, nuteistas dešimčiai metų laisvės atėmimo. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 m. ištremtas į Sibirą, tačiau po pusmečio, prasidėjus „perestrojkai“, paleistas į laisvę.

1989 m. Lietuvos Vyskupų Konferencijos paskirtas Kauno tarpdiecezinės kunigų seminarijos dvasios tėvu, 1990 m. – šios seminarijos rektoriumi.

1991 m. gegužės 4 d. popiežius Jonas Paulius II paskyrė tituliniu Turudos vyskupu ir paskyrė Kauno arkivyskupijos augziliaru 1991 m. gegužės 19 d. Kauno arkikatedroje bazilikoje arkivyskupas kardinolas V. Sladkevičius konsekravo vyskupu. 1996 m. gegužės 4 d. paskirtas Kauno arkivyskupu metropolitu.

Yra Katalikų teologijos fakulteto Vytauto Didžiojo universitete Didysis kancleris, Kauno arkivyskupijos „Caritas“ pirmininkas.

Šiuo metu S.Tamkevičius eina ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininko pareigas, skelbia bernardinai.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA