Kauniečiai savo akimis galėjo pamatyti, kaip karininkai padeda medikams | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai savo akimis galėjo pamatyti, kaip karininkai padeda medikams

Rec-Pro nuotr.

Šeštadienį Nemuno saloje šalia „Žalgirio“ arenos leidosi du sraigtasparniai. Šiuo renginiu startavo donorystės dienų renginių maratonas.

Susirinkę Nemuno saloje galėjo savo akimis pamatyti, kaip Valstybės ir sienos apsaugos tarnybos ir Karinių oro pajėgų sraigtasparniai padeda pergabenti organus donorams, kai svarbi kiekviena minutė. Pareigūnų pagalba pasitelkiama, kaip reikia gabenti organus iš toliau Vilniaus ir Kauno nutolusių vietų. Šiomis paslaugomis medikams per metus tenka naudotis apie 10 kartų.

Kiekvienais metais Organų donorystės ir transplantacijos diena minima antrąjį spalio šeštadienį. Šiemet Europoje ši diena minima jau 15-ąjį, o pasaulyje – 9-ąjį kartą.

Šiuo metu Lietuvoje organo ar audinio transplantacijos laukia 463 recipientai. Kauno apskrityje šis skaičius siekia 97.

NUOTRAUKŲ GALERIJA IŠ RENGINIO

Gyvybę gelbstinčių persodinimo operacijų (širdies, kepenų ir plaučių) laukia nemažai žmonių: širdies – 4 (3 gyventojai iš Kauno ir 1 pacientas iš Prienų), kepenų – 13 (10 žmonių iš Kauno ir po 1 Kėdainių, Kaišiadorių ir Raseinių miesto gyventoją), plaučių – 1 pacientas iš Kauno. Gyvenimo kokybę gerinančios transplantacijos (inksto, ragenos) laukia: ragenos – 43 (32 Kauno, 7 Kaišiadorių, 3 Raseinių ir 1 Prienų miesto gyventojas), inksto – 36 (22 Kauno, 7 Kėdainių, 3 Raseinių, 2 Jonavos, po 1 Kaišiadorių ir Prienų gyventoją).

Šiais metais dviejuose transplantacijos centruose Vilniuje ir Kaune yra atlikta 117 organų ir audinių transplantacijų. Kauno apskrities gyventojams buvo persodinti 22 organai ir audiniai (10 inkstų, 9 ragenos, 2 kepenų ir 1 širdies transplantacija). Kauno gyventojams transplantuotos 2 kepenys ir 1 širdis. Ragena persodinta 4 Kauno miesto ir jo rajono gyventojams, 2 žmonėms iš Kėdainių, 2 pacientams iš Prienų ir 1 Kaišiadorių gyventojui. Inksto persodinimo operacija atlikta 7 pacientams iš Kauno, 2 žmonėms iš Kaišiadorių ir 1 Raseinių gyventojui.

Šiuo metu Kaune organų donorystei oficialiai pritaria 3 031 žmogus – būtent tiek šio regiono gyventojų yra užpildę sutikimą donoro kortelei gauti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA