Kauno savivaldybės vadovai milijonus areštavusią anstolę kaltina melu | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės vadovai milijonus areštavusią anstolę kaltina melu

Archyvo nuotr.

Nepamatuoti ir keisti antstolės Sonatos Vaicekauskienės veiksmai, kuomet šios savaitės pradžioje buvo areštuotos beveik visos Kauno miesto savivaldybės sąskaitos, buvo sutrikdę savivaldybės veiklą. Dėl tokių antstolės veiksmų Kauno miesto savivaldybė kreipėsi į Teisingumo ministeriją ir Antstolių rūmus. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis dėl antstolės Sonatos Vaicekauskienės veiksmų žada atlikti tarnybinį patikrinimą.

Praėjusiais metais buvę savivaldybės administracijos vadovai be tarybos žinios ir pritarimo pasirašė taikos sutartį su bendrove „Kamesta”, pagal kurią savivaldybė buvo įpareigota per pusmetį sumokėti apie 13 mln. Lt. Vėliau ši taikos sutartis buvo apskųsta teismui, tačiau galiausiai Lietuvos apeliacinis teismas atmetė savivaldybės skundą.

Kauno miesto taryba liepos 18 d. drastiškai perskirstė biudžetą, nurėždama suplanuotas lėšas nuo būtinų sričių, ir bendrovei „Kamesta” rezervavo apie 9 mln. Lt. Todėl teiginiai, kad Kauno miesto savivaldybė delsė ir ignoravo teisėtus reikalavimus, yra melagingi.

Kuomet Kauno apygardos teismas patenkino bendrovės „Kamesta” prašymą išduoti vykdomąjį raštą dėl lėšų išieškojimo, Kauno miesto savivaldybė pasinaudojo teise apskųsti šią nutartį. Apeliacinės instancijos teismas praėjusį ketvirtadienį, rugsėjo 5 dieną, panaikino Kauno apygardos teismo nutartį ir pavedė šį klausimą nagrinėti iš naujo.

Rugsėjo 10 dieną, kuomet dėl neaiškių priežasčių buvo areštuotos beveik visos Kauno miesto savivaldybės sąskaitos, paaiškėjo, kad apeliacinės instancijos teismas vis tik ne panaikino, o tik iš dalies pakeitė Kauno apygardos teismo nutartį, kuria buvo išduotas vykdomasis raštas dėl lėšų išieškojimo. Dėl nesuprantamų priežasčių Kauno miesto savivaldybė apie tokį žingsnį informuota nebuvo.

Apie rugsėjo 10 d. S. Vaicekauskienės pradėtus vykdymo veiksmus Kauno miesto savivaldybė sužinojo tik iš to, kad areštuotos praktiškai visos savivaldybės sąskaitos (įskaitant ir tas, kuriose laikomi valstybės asignavimai) ir vykdomas masinis nuskaitymas. Savivaldybei susisiekus su Kauno apygardos teismu paaiškėjo, kad rugsėjo 10 d. rytą buvo išduotas vykdomasis raštas. Antstolė apie vykdymą Kauno miesto savivaldybę informavo tik areštavusi lėšas ir pradėjusi nuskaitymą nuo jų.

Tokiu būdu Kauno miesto savivaldybė net neturėjo galimybės perspėti antstolės, kad ši neareštuotų sąskaitos, kurioje laikomos lėšos, skirtos socialinei paramai, kadangi teisės aktai suteikia teisę vykdyti išieškojimą iš savivaldybės įstaigų tik iš joms priklausančių lėšų. Pažymėtina ir tai, kad ir kitose savivaldybės sąskaitose, kuriose nėra laikomi valstybės asignavimai, buvo pakankamai lėšų vykdomajam dokumentui įvykdyti, taigi, realiai net nebuvo poreikio areštuoti visas sąskaitas.

Siekdama išieškoti 8,5 mln. Lt, antstolė iš viso nuskaitė daugiau kaip 31 mln. Lt. Tik kitos dienos (rugsėjo 11 d.) popietę antstolė pradėjo grąžinti per daug nuskaičiuotas lėšas. Dėl šių antstolės veiksmų sutriko ne tik savivaldybės veikla, bet socialinės paramos skyrimas labiausiai pažeidžiamiems žmonėms.

Antstolė S. Vaicekauskienė, tik kitą dieną po pietų ėmusi taisyti savo klaidas ir pradėjusi grąžinti pinigus ir naikinti sąskaitų areštus, tokiais savo veiksmais patvirtino, kad viršijo savo įgaliojimus. Turint omenyje šias aplinkybes, ji drįso pasiimti visą sumą (net 342 tūkst. Lt) už tokių vykdymo veiksmų atlikimą.

Ši antstolė iš esmės analogiškų veiksmų (nepranešus iš anksto areštuojant beveik visas sąskaitas bei nuskaitant didesnes nei reikia vykdymui lėšas) ėmėsi ir 2013 m. kovo 27 d. vykdydama išieškojimą tai pačiai bendrovei. Jau po šio pirmojo vykdymo proceso klaidos savivaldybė buvo informavusi antstolę dėl atitinkamų sąskaitų arešto negalimumo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA