„Vieningas Kaunas” kreipiasi į Lietuvos vadovus, nes miestų valdyme trūksta demokratijos | Kas vyksta Kaune

„Vieningas Kaunas” kreipiasi į Lietuvos vadovus, nes miestų valdyme trūksta demokratijos

Evaldo Virkečio nuotr.

Vietos savivalda yra kiekvienos demokratinės visuomenės sąlyga, nes būtent vietos savivaldos lygmeniu įmanoma visiškai įgyvendinti vieną iš pagrindinių demokratijos principų: visi veiksnūs piliečiai turi lygias teises ir galimybes dalyvauti bendruomenės reikalų valdyme. Visuotinio narių susirinkimo metu „Vieningo Kauno“ nariai konstatavo, jog Lietuvos Respublikos vietos savivaldos lygmenyje pastebimas demokratiškumo principų įgyvendinimo trūkumas ir šiuo metu išskirtinės sąlygos sudaromos dalyvauti bendruomenės reikalų valdyme tik politinių partijų nariams.

Dar 2011 m. gegužės mėnesį Lietuvo Respublikos Konstitucinis teismas (toliau – Konstitucinis teismas) neskundžiama nutartimi nustatė, kad Lietuvos Respublikos Savivaldybių tarybų įstatymo 34 straipsnis, 83 straipsnio 2;3;4 ir 5 dalys ir Lietuvos Respublikos politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo 3 straipsnio 2 dalis prieštarauja Konstitucijos 119 straipsnio 2 daliai. Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme galimybė savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauti ne tik politinėms partijoms, bet ir kitiems kolektyviniams subjektams, t. y. visuomeninėms organizacijoms, nėra nustatyta.

Kolektyvinių subjektų galimybės kelti kandidatus savivaldybių tarybų rinkimuose, palyginti su politinių partijų galimybėmis, neproporcingai ribojamos ir yra pažeidžiamas iš Konstitucijos 29 straipsnio kylantis lygiateisiškumo principas; be to, įstatymų leidėjo nustatyta ir šiuo metu veikianti savivaldybių tarybų rinkimų sistema iškreipia atstovavimo proporcingumo principą.

Lietuvos Respublikos Konstitucija yra pagrindinis šalies įstatymas, kuriuo remiantis priimami visi likusieji įstatymai ir kiti teisės aktai. Remdamiesi Konstitucinio teismo nutartimi, raginame Lietuvos Respublikos Seimą, vykdantį tiesioginę funkciją – įstatymų leidybą, kuo skubiau taisyti anksčiau paminėtus įstatymus. Bet kuris įstatymas (ar jo dalis) prieštaraujantis Konstitucijai, neatitinka įstatymo legitimumo ir jo įgyvendinimo.

Raštas adresuotas Lietuvos respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, vyriausybės vadovui Algirdui Butkevičiui ir Seimo pirmininkui Vydui Gedvilui. Visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ yra viena didžiausių visuomeninių organizacijų Kauno mieste, vienijanti aktyvius, Kauno miestui neabejingus gyventojus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA