Kauno rajone užregistruotas itin retas susirgimas – tuliaremija | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone užregistruotas itin retas susirgimas – tuliaremija

Archyvo nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šių metų rugpjūčio 12 d. Kauno apskrityje užregistruotas retas susirgimas – tuliaremija. Įtariama, kad Kauno rajono gyventoja šia liga galėjo užsikrėsti, įkandus infekuotoms sparvoms.

Tuliaremija yra ūmi gamtinė židininė zoonozė, kurią sukelia bakterija Francisella tularensis. Sukėlėjas yra atsparus išoriniams aplinkos veiksniams: bakterijos ištveria net –30ºC šaltį, lede išsilaiko gyvos iki 10 mėn., šaldytoje mėsoje – iki 3 mėn., upės vandenyje – iki 9 mėn., dirvožemyje – iki 4 mėn., šiene – iki 6 mėn., kritusių gyvūnų organuose – iki 3 mėn., nudirtoje gyvūno odoje – iki 40 dienų. Tačiau saulės spinduliai, aukšta temperatūra ir dezinfekcinės medžiagos tuliaremijos sukėlėjus veikia pražūtingai: tiesioginiuose saulės spinduliuose bakterijos žūva per pusvalandį, +60ºC temperatūroje – per 5-10 min., esant +100ºC – per 1-2 min., chloro preparatai nužudo bakterijas per 5 minutes.

Infekcijos rezervuarą sudaro daugiau nei šimtas rūšių gyvūnų, paukščių, roplių ir nariuotakojų. Epidemiologijai ypač svarbūs yra graužikai: vandens žiurkės, laukinės ir naminės pelės, ondatros, kiškiai, starai ir kt. Su graužikų šlapimu bakterijos gali pakliūti bet kur: į vandenį, ant maisto produktų, šieno, grūdų ir kt. Tuliaremija gali užsikrėsti avys, kiaulės, arkliai, šunys, katės, taip pat naminiai žiurkėnai, triušiai ir kt.

Žmogus šia liga gali užsikrėsti keliai būdais: per tiesioginį kontaktą su graužikais ir jų išskyromis arba per užkrėstą aplinką (šieną, šiaudus, grūdus, dirvožemį, atvirus vandens šaltinius); įkvepiant ar nuryjant bakterijų; rečiau – įkandus erkėms, uodams, sparvoms ir kitiems kraujasiurbiams nariuotakojams.

Kauno apskrityje registruojami tik pavieniai tuliaremijos atvejai: per pastaruosius 10 metų buvo užregistruotas vienas tuliaremijos atvejis 2008 m. ir 2 atvejai 2012 m.

Tuliaremija diagnozuojama remiantis klinikiniais požymiais ir specifiniais kraujo tyrimais (nustatomi antikūnai prieš tuliaremijos bakterijas), o gydoma antibiotikais, kuriems yra jautri Francisella tularensis.

Tuliaremija paplitusi visame šiaurės pusrutulyje, išskyrus Jungtinę Karalystę. Ši zoonozė registruojama JAV, Kanadoje, Japonijoje, Rusijos teritorijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Slovėnijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Lietuvoje ir kt. Europos valstybėse. Tuliaremijos atvejų dar nebuvo nustatyta Afrikoje ir Pietų Amerikoje.

Daugiau apie šią itin retą Kauno rajone diagnozuotą ligą skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA