Dėl kadro, Laisvės alėjoje užfiksavusio būrį kitataučių, sulaukta audringos diskusijos | Kas vyksta Kaune

Dėl kadro, Laisvės alėjoje užfiksavusio būrį kitataučių, sulaukta audringos diskusijos

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle Facebook , „Kas vyksta Kaune“ paskyroje patalpinta atsitiktinė nuotrauka, kurioje matyti Laisvė alėja einantys juodaodžiai jaunuoliai, sulaukė audringos reakcijos.

Dėl atsitiktinai užfiksuoto kadro negailėta priekaištų ir „Kas vyksta Kaune“ paskyros redaktoriams. Socialinio tinklo Facebook lankytojai susiskirstė į dvi stovyklas.

Vieni kaip įmanydami piktinosi kitataučių, o ypač juodaodžių, buvimu mūsų mieste: „spalvėjam“ , subtiliai teigė viena skaitytoja. Vienas internautas domėjosi koks kitataučių atvykimo tikslas: „Kokiu tikslu juodaodžiai taip plūsta į Lietuvą ? Nes tikrai tenka matyti jų vis dažniau ir dažniau, ne tik juodaodžių, o ir azijiečių. Pora draugiškų tamsiaodžių vaikinų ir mano name apsigyveno. Čia mokslo tikslais ar kažkokiomis ypatingomis darbo sąlygomis?“

Būta ir itin aštrių komentarų, tačiau dauguma buvo tolerantiški arba bent jau bandė išlikti santūrūs.

Internautė Jurgita teigė: „ kam kitų rasių žmonės nepatinka beliks susitaikyti, kad kasmet jų tik daugės. Vieno pagrindinių Kauno universitetų planuose pritraukti iki 600 trečiųjų šalių studentų, kurie moka už studijas nemenkas sumas pinigėlių, beje ir atvažiuoja ne patys kvailiausi. Ir apskritai globalizacijos laikais – daugiau šypsenų ir tolerancijos“.

Aušra savo komentare rašė, kad „visi mes žmonės, nesvarbu rasė. Ir nepriklausant nuo rasės, džiugu, kad ir kitų tautybių žmonės siekia mokytis, įgyti kažkokį išsilavinimą .Nereik būti rasistais. Ši nuotrauka mokina tolerancijos ir kad su kitų tautų žmonėmis įmanoma bendrauti.“

Diskusija Facebook’e vyko čia.

Apie Tolerancijos dieną

Kalbos apie toleranciją mūsų krašte visada sulaukia ugningos reakcijos. Šis terminas jau nuo seno buvo aptarimas ir išminčių rateliuose, o pastaruoju metu jis vis dažniau skamba viešoje erdvėje. Tenka pastebėti, kad dažnai šia sąvoka bandoma ir spekuliuoti.

Įvairūs socialiniai tyrimai rodo, kad lietuviai labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus, lyties ir fizinės bei psichinės negalios.

UNESCO sprendimu nuo 1995 m. yra minima ir tolerancijos diena – lapkričio 16. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją.

Lietuvoje Tolerancijos diena tik šiemet įtraukta į atmintinų dienų sąrašą. Tai padaryti pasiūlė žinomas solistas ir Seimo narys Vytautas Juozapaitis. 2009 m. šią idėją buvo iškėlęs režisierius Julius Dautartas, tačiau tąkart jo siūlymas palaikymo nesulaukė.

Nuo 2002 m. kasmet Kaune „Sugiharos fondas- Diplomatai už gyvybę“ atstovai paskelbia Metų Tolerancijos žmogų. Pirmasis šio pripažinimo sulaukė Tomas Šernas. Šis garbingas apdovanojimas yra įteiktas žurnalistui Algimantui Čekuoliui, dainininkei Jurgai Šeduikytei, Poetui Tomui Venclovai,naujienų portalo „Bernardinai.lt“ redaktoriui Andriui Navickui. Tarp nominuotųjų būta daug garsių ir žinomų vardų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA