„Santakos“ slėnyje kuriama unikali švariojo kambario laboratorija | Kas vyksta Kaune

„Santakos“ slėnyje kuriama unikali švariojo kambario laboratorija

ktu.lt nuotr.

KTU Studentų miestelyje, Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre, kuris yra „Santakos“ slėnio (ES struktūrinių fondų finansuojamo projekto) dalis, baigiama įrengti vieną pirmųjų tokio tipo laboratorijų Lietuvoje – švarusis kambarys.

Jo vertė 1,5 mln. Lt. Švariajame kambaryje bus atliekami moksliniai ir taikomieji aukštųjų technologijų bei nanotechnologijų sričių tyrimai. Tikimasi, kad šioje unikalioje laboratorijoje bandymus ir būtinąją mažąją gamybą ypač švariomis sąlygomis galės atlikti smulkios ir vidutinės įmonės, dirbančios su mikro- ir nanoobjektais bei struktūromis.

Aplinkos įtakos reikšmė

Aukštosios technologijos reikalauja ypač modernios įrangos, aplinkai taip pat keliami itin griežti reikalavimai. Dirbant su mikro- ir nanoobjektais ir struktūromis svarbūs ne tik visiems suprantami aplinkos parametrai: temperatūra, slėgis, drėgmė, bet ir įvairių dalelių (dulkių, mikrobų ar aerozolių) koncentracija aplinkoje.

Nuo kelių dešimtųjų iki kelių mikrometrų dydžio dulkelė, nusėdusi ant darbinio paviršiaus, gali sugadinti ištisą nanoobjektų masyvą ar pakeisti paviršiaus savybes.

Kad taip neatsitiktų, sukurti pirmieji švarieji kambariai (angl. clean room), kuriuose stebima ir kontroliuojama aplinka sudaro galimybes puikiai veikti puslaidininkiniams mikroelektronikos prietaisams. Švarieji kambariai laikomi vienu iš esminių technologinių veiksnių.

KTU Medžiagų mokslo instituto direktorius prof. Sigitas Tamulevičius teigė, kad KTU Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre įrengiamas švarusis kambarys yra pirmasis tokios švarumo klasės kambarys Lietuvoje.

Jame bus sukaupta technologinė ir analitinė įranga, kuria mokslininkai atliks šiuolaikinius tyrimus. „Tokia šiuolaikinė laboratorija jau dabar tarnauja vykdomiems moksliniams projektams, kurių vertė – daugiau nei 0,5 mln. Lt, orientuotiems į nanostrukūrinių medžiagų, nanostruktūrų bei optinių jutiklių, naudojančių šias unikalias medžiagas, kūrimą. Anksčiau tokius darbus buvo galima atlikti tik aukščiausio lygio Europos laboratorijose, šiandien tokios laboratorijos pagrindai jau padėti Kaune,“ – pabrėžė prof. Sigitas Tamulevičius.

Švarumo klasės

Miesto patalpoje viename kubiniame metre yra maždaug 35,000,000 dalelių, kurių dydis yra nuo 0.5 μm ir daugiau. Norint sumažinti dalelių koncentraciją patalpoje, oras daug kartų filtruojamas pro didelio paviršiaus ir efektyvumo filtrus, kurie įrengiami švariojo kambario lubose.

ISO (kokybės valdymo sistemų standartas) penktai ir aukštesnėms klasėms pasiekti naudojamas laminarinis (sluoksniuotas) kontroliuojamos spartos oro srautas. Su tokiais sudėtingais inžineriniais įrenginiais pavyksta esmingai sumažinti pašalinių dalelių koncentraciją. Pavyzdžiui, ISO pirmos klasės (pačios aukščiausios) aplinkoje tėra 12 dalelių kubiniame metre, o jų matmenys neviršija 0,2 mikrometrų.

Projekto pradžia

Aukštos klasės švarusis kambarys KTU Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre įkurtas Pietų Danijos ir Kauno technologijos universitetų bendradarbiavimo dėka.

Iš pradžių šių dviejų universitetų pastangomis buvo inicijuotas Baltijos jūros regiono tinklas, suvienijęs daugelį šio regiono jau veikiančių ar planuojamų artimiausiu metu atidaryti švariųjų kambarių ir mažų bei vidutinių įmonių kolektyvus, kurių veiklai užtikrinti reikalingos ypatingos technologinės sąlygos, analitinė ar technologinė įranga.

Baltijos jūros regiono (BJR) programa (angl. Baltic State Region Programme – BSR) skyrė lėšų šio tinklo veiklai finansuoti (projekto trukmė 36 mėn.). Dalyvaudami tinklo veikloje KTU mokslininkai įgijo žinių ir patirties švariųjų kambarių technologijose, kurios buvo panaudotos parenkant švariojo kambario parametrus ir planuojant tolesnes veiklas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA