KTU studentų komanda – geriausių pasaulio programuotojų šimtuke | Kas vyksta Kaune

KTU studentų komanda – geriausių pasaulio programuotojų šimtuke

Birželio 29 d. – liepos 5 d. Sankt Peterburge vyko Pasaulio studentų komandinio programavimo varžybų finalas, kuriame rungėsi 120 geriausių pasaulio techniškųjų universitetų komandos. Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų programuotojų komanda, prieš tai sėkmingai pasirodžiusi ketvirtfinalyje ir pusfinalyje, pateko į finalą ir užėmė 83 vietą.

„Neatsidūrėme pirmųjų lyderių gretose, tačiau tai taip pat labai garbinga vieta – reikia turėti omenyje, kad mūsų priešininkai buvo 29 479 studentai iš 2 322 universitetų, varžybose atstovauta 91 šalis“, – apie iššūkius pasakojo komandos vadovas doktorantas Tomas Neverdauskas. Jis pasiruošimą dalyvauti tokio pobūdžio varžybose palygino su sportu: kad įgautum tinkamą formą, įvairius uždavinius turi spręsti kiekvieną dieną.

KTU Pasaulio studentų komandinio programavimo varžybose (Association for Computing Machinery International Collegiate Programming Contest – ACM ICPC) dalyvauja nuo 1997 metų. Pasak Tomo, iki šiol nei viena Lietuvos universiteto komanda nėra patekusi į finalines varžybas. „Didžiuojuosi studentais, kurie taip atkakliai siekė užsibrėžto tikslo“, – gražių žodžių komandai negailėjo jos vadovas.

KTU komandos nariai Vincentas Mulevičius (Fundamentaliųjų mokslų fakultetas), Karolis Kusas ir Evaldas Čiakas (Informatikos fakultetas) nuėjo sudėtingą ir nuoširdaus darbo reikalaujantį pasirengimo kelią. Sėkmingai pasirodžiusi pusfinalyje, KTU komanda buvo pakviesta dalyvauti programuotojų stovykloje Petrozavodske (Rusija). Dalyvavimą šioje stovykloje palaikė asociacija „Infobalt“, finansinę paramą skyrė trys Lietuvos IT bendrovės – „Rubedo sistemos“, „Ruptela“ ir „ETRONIKA“.

Varžybose dalyvavę KTU studentai sakė, kad užduotys buvo pačios sudėtingiausios, nebuvo lengvesnių, kurios pasitaiko ketvirtfinalyje ar pusfinalyje. Lyderiai paaiškėjo jau finalo viduryje – rusai studentai greitai išsprendė du uždavinius ir išsiveržė į priekį, teliko klausimas, ar pavyks iki varžybų galo išspręsti visus 11 uždavinių, ar ne. Iš Šiaurės Amerikos aukštųjų mokyklų tik vienas universitetas pateko tarp medalininkų – Carnegie Mellon universitetas, užėmęs 11 vietą ir iškovojęs bronzos medalį.

Pirmąją vietą šiame konkurse laimėjo Nacionalinio Sankt Peterburgo informatikos, mechanikos ir optikos tyrimų universiteto (angl. St. Petersburg National Research University of IT, Mechanics and Optics) komanda. Laimėjusios komandos universitetas įgyja teisę organizuoti varžybas kitais metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA