Ką daryti, kad nesusirgtume iškylaudami gamtoje? | Kas vyksta Kaune

Ką daryti, kad nesusirgtume iškylaudami gamtoje?

Audvydo Antanyno nuotr.

Nors registruojamų ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų, kurias sukėlė bakterijos tai yra salmonelinių enteritų Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai Kauno apskrityje per šių metų balandžio mėnesį užregistravo 47 proc. mažiau nei 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu, tačiau kampylobakterijų sukeltų enteritų padidėjo 20 proc., taip pat kitų patikslintų bakterinių žarnyno infekcijų, padidėjo 20 proc. lyginant duomenis su 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu. Prasidėjus vasarai ir sušilus orams, prasideda iškylų į gamtą sezonas, todėl, kaip ir kasmet, galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo.

Dažnai apsinuodijama gamtoje nepakankamai iškeptu šašlyku ar kitokiais kepsniais ant laužo, greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais. Ruošiantis išvykoms, būtina pasirūpinti, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus. Vežantis į gamtą maistą, būtina numatyti gabenimo ir laikymo gamtoje sąlygas, nes šiltai (be šaldymo įrangos) gabenami greitai gendantys maisto produktai, tampa apsinuodijimų maistu priežastimi.

Karštomis dienomis vandenyje besimaudantys žmonės turėtų žinoti, kad atviruose neprižiūrimuose vandens telkiniuose gali būti patogeninių mikroorganizmų, kurie patekę į žmogaus organizmą, gali sukelti įvairiausių ligų. Maudynių metu gurkštelėjus tokio vandens, taip pat galima susirgti bakterijų sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis (salmonelioze, šigeliozė, žarnyno lazdelės sukelta infekcija), virusų sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis (rotavirusinė infekcija ir kt.), žarnyno pirmuonių (kriptosporidijų, liamblijų, amebų ir kt.) bei kirminų (spalinių, askaridžių, plaukagalvių, toksokarų ir kt.) sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis. Rankų plovimas, vaisių bei daržovių plovimas, stalo inventoriaus bei indų plovimas atvirame vandens telkinyje, gali tapti ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų priežastimi.

Maudyklų vandens kokybę lemia ir paplūdimių aplinka. Draudžiama paplūdimių maudyklose plauti autotransporto priemonės, maudyti gyvūnus.

Pagrindinė paviršinio vandens telkinių užterštumo priežastis – į šiuos telkinius patenkanti tarša su nepakankamai išvalytomis ar nevalytomis miestų, miestelių, pramonės įmonių ir kaimų nuotekomis, taip pat išsklaidyta tarša iš gretimų teritorijų. Vandens užterštumas didžiąja dalimi priklauso ir nuo pačių besimaudančiųjų. Jei maudynių mėgėjai laikysis asmens higienos taisyklių, nesimaudys sirgdami žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, nemaudys tuose pačiuose telkiniuose savo augintinių, tuomet daugelio susirgimų pavyks išvengti.

Kaip išvengti minėtų susirgimų?

Su maistu ir vandeniu į organizmą gali patekti įvairiausių žarnyno bakterijų – salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų, ir kt. Kad išvengtume užsikrėtimo šiomis bakterijomis verta žinoti, jog žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjai patekę į maistą ir esant palankioms sąlygoms, greitai dauginasi, nekeisdami nei produkto skonio, nei išvaizdos. Vykstant į iškylą rekomenduojama apsirūpinti geriamuoju vandeniu, priemonėmis rankų priežiūrai ir asmens higienai palaikyti (drėgnos servetėlės, vanduo). Neplauti daržovių, vaisių, uogų atviruose vandens telkiniuose. Prieš valgį rekomenduojama plauti rankas švariu vandeniu, o ne neaiškios kokybės atviro vandens telkinio vandeniu. Maudantis reikėtų stengtis negurkštelėti atviro telkinio vandens.

Kad sumažintume užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Laima Stragienė pataria:

• Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluma apruošto gyvūninio maisto;

• Vengti kryžminio maisto užteršimo;

• Niekada negaminkite maisto jei viduriuojate;

• Paruoštus vartojimui produktus ir jų žaliavas laikyti tinkamoje temperatūroje;

• Iškylose gamtoje pasirinkti ne greitai gendančius, saugius produktus;

• Negalima neapgalvotai taupyti vandens asmens higienai. Būtina plauti rankas po sąlyčio su gyvūnu ar sergančiu žmogumi;

• Negalima valgyti bet kur pirktų neaiškios kilmės patiekalų, ne šaldytuve laikytų produktų, žalių kiaušinių, nepakankamai šiluma apruoštos mėsos, ypatingai paukštienos, taip pat žuvies, bei neplautų vaisių ir daržovių. Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo butelius ar kitas talpas, laikomą kelias valandas be šaldymo įrangos. Valgant produktus, būtina atkreipti dėmesį į jų realizavimo datą bei laikymo sąlygas;

• Kepant mėsą ant laužo, svarbu, ją gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva – priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze;

• Negalima gerti netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens, nes jie neretai būna užteršti žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjais;

Pajutus ligos požymius būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA