Kaune minima Pasaulinė diena be tabako | Kas vyksta Kaune

Kaune minima Pasaulinė diena be tabako

Užsienio spaudos nuotr.

Gegužės 31-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė diena be tabako. Šia proga Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA) šį penktadienį organizuoja akciją „Pūsk burbulus, o ne dūmus„, kuri vyks Rotušės aikštėje nuo 13 iki 17 val.

Šios akcijos metu planuojama specialiu aparatu matuoti anglies monoksido (CO) kiekį iškvepiamajame ore, kuris parodo karboksihemoglobino kiekį kraujyje. Akcijos dalyviai galės sudalyvauti viktorinoje atsakinėdami į klausimus apie rūkymo įtaką sveikatai. Teisingai atsakysiantiems bus įteikti prizai, įsteigti LiMSA partnerių Europos Komisijos inicijuotos kampanijos „Exrūkaliai nenugalimi”. O patiems mažiesiems bus dovanojami muilo burbulai, kurie atspindi akcijos šūkį – „Pūsk burbulus, o ne dūmus!”.

Kauniečius kvies susimąstyti apie rūkymo žalą sveikatai ir per Kauno senamiestį ir Laisvės alėją žygiuojantys akcijos šaukliai, kurie visiems praeiviams dalys medžiagą apie rūkymo žalą.

Tokios akcijos reikalingumą sąlygoja situacija Kauno mieste, kur rūkymas yra itin didelė problema. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, bendradarbiaudamas su Vytauto Didžiojo universiteto Psichologijos katedros specialistais, 2012 m. Kauno miesto mokyklinio ugdymo įstaigose atliko tarptautinį jaunimo rūkymo tyrimą „GYTS” (Global Youth Tobacco Survey). Tai pirmasis ir vienintelis tokio tipo tyrimas Kauno mieste, kurio dėka išgryninta tikroji situacija tarp Kauno miesto paauglių.

Tyrimo analizė parodė, kad tarp 7-9 klasių mokinių kas antras berniukas ir mergaitė yra pabandę rūkyti, kas penktas rūkė kartą per pastarąjį mėnesį, kas dešimtas (dažniau berniukai) rūkė ką nors kitą – kitokį tabako produktą (ne cigaretes). Labai liūdina faktas, kad 50 procentų tiriamųjų nurodė, jog jų tėvai rūko, o apie 17 proc. mokinių artimiausi draugai, visi arba beveik visi rūko.

Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras planuojamos tik šiam miestui ir net kiekvienai ugdymo įstaigai individualiai prevencinės ir kitos veiklos priemonės situacijai gerinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA