„Čia mano kiemas” arba kaip vyrai savo santykius aiškinosi smūgiais (video) | Kas vyksta Kaune

„Čia mano kiemas” arba kaip vyrai savo santykius aiškinosi smūgiais (video)

Youtube.com stop kadras

Kauną, kaip, beje,  ir daugelį kitų Lietuvos miestų jau seniai kamuoja opi problema – automobilių prigrūsti kiemai. Sovietmečiu suplanuoti mikrorajonai su gyvenamaisiais namais ir automobilių stovėjimo aikštelėmis prie jų, nebeatitinka išaugusių gyventojų poreikių. Juk anuomet gyvenamuosius kvartalus formavę specialistai nenumatė erdvesnių kiemų, kuriuose tilptų po kelias vienai šeimai priklausančias transporto priemones. O kur statyti dar ir atvykusiųjų pasisvečiuoti  automobilius…?

Tad gyventojai automobilius stato visur kur tik randa laisvos vietos, netgi ir ant šaligatvių ar žalios vejos, taip rizikuodami sulaukti baudų.

Tačiau pasitaiko ir kitomis priemonėmis už vietą kieme kovojančių piliečių.

Kaip Kauno vyrai savo teises į vietą kieme įrodinėjo

„Kas vyksta Kaune“ redakciją  pasiekė skaitytojų atsiųstas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas vieno miestiečio sprendimas. Galima interpretacija- kad greičiausiai parvykęs vyriškis išvydo vietoje, kurioje jis įprastai  stato savo automobilį, jau stovintį kitą. Įpykęs vairuotojas išsitraukė iš bagažinės virvę, prikabino ją prie kito automobilio ir jį …savavališkai  nutempė tolėliau. O į laisvą vietą pastatė savąjį. Tačiau viskas tuo nesibaigė.

Po kurio laiko kieme susitiko abiejų transporto priemonių savininkai- situaciją vyriškiai jau aiškinosi kumščiais.

Gavę tokį vaizdo įrašą, portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai pasidomėjo kokia atsakomybė gresia šio siužeto herojams.

Pasak policijos pareigūnų, tokį kito automobilio nutempimą galima traktuoti kaip savavaldžiavimą, o tai užtraukia administracinę atsakomybę  pagal LR ATPK 188 str. (Savavaldžiavimas): „Savavališkas, nesilaikant įstatymų nustatytos tvarkos, vykdymas savo tikros ar tariamos teisės, ginčijamos kito asmens, nepadaręs esminės žalos piliečių teisėms ar teisėtiems interesams arba valstybinėms ar visuomeninėms įmonėms, įstaigoms arba organizacijoms, – užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo vieno šimto iki dviejų šimtų litų ir baudą pareigūnams – nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų.”

Žinoma, pareigūnai sako, jog tai tėra preliminari išvada, mat reikėtų atlikti tyrimą ir išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes.

Vaizdo įraše užfiksuotos muštynės tai jau panašu į chuliganizmą. O atsakomybė čia priklauso nuo situacijos ir jos sudėtingumo. Gali grėsti administracinė  atsakomybė pagal LR ATPK 174 str. „Nedidelis chuliganizmas, tai yra necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių ar kiti panašūs veiksmai, pažeidžiantys viešąją tvarką ir žmonių rimtį, – užtraukia baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų.”

Tačiau gali būti ir kur kas rimtesnės pasekmės – netgi baudžiamoji atsakomybė dėl viešosios tvarkos pažeidimo pagal LR BK 284 str.: „1. Tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, patyčiomis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar  aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

2. Tas, kas viešoje vietoje necenzūriniais žodžiais ar nepadoriu elgesiu trikdė visuomenės rimtį ar tvarką, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu”.

Nukentėjusiam piliečiui pareigūnai  pataria kreiptis į artimiausią policijos įstaigą, kad būtų išsamiai išsiaiškintos visos aplinkybės, teisingai kvalifikuoti veiksmai ir priimti atitinkami sprendimai.

1 2
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA