Kaune pasirašyta pirmoji teritorinė kolektyvinė sutartis Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kaune pasirašyta pirmoji teritorinė kolektyvinė sutartis Lietuvoje

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Kauno regioninis centras pasirašė teritorinę kolektyvinę sutartį. Tai pirmoji tokio tipo darbdavių organizacijos ir profesinių sąjungų sutartis Lietuvoje. Ji buvo rengiama daugiau kaip metus.

Pasak sutartį pasirašiusio Kauno PPA rūmų generalinio direktoriaus, dr. Vytauto Šileikio, teritorinės kolektyvinės sutarties pasirašymas yra rimtas žingsnis puoselėjant kolektyvinių santykių kultūrą ir siekiant pasitikėjimo tarp darbdavių ir profsąjungų.

LPSK Kauno regioninio centro pirmininkas Ramūnas Narbutas teigia, kad profsąjungos yra suinteresuotos, kad įmonės sėkmingai veiktų, nes tik tokiu atveju išsaugomos darbo vietos. R.Narbutas įsitikinęs, kad socialinis dialogas reiškia galimybę darbuotojams ir darbdaviams bendrauti ir tartis.

Teritorinės kolektyvinės sutarties tikslas – prisidėti prie Kauno regiono socialinio dialogo plėtros bei padėti darbdaviams ir darbuotojams suartėti ir siekti bendro tikslo: geresnių įmonės rezultatų, tvaraus augimo, darbo sąlygų gerėjimo, socialinės gerovės ir kitų pažangos rodiklių. Rūmai ir profsąjungos sutarė tarpusavio santykius grįsti lygiavertės partnerystės ir viešumo pagrindais, iškilusias problemas spręsti dialogu ir derybų keliu, geranoriškai bendradarbiaujant; paskatinti, kad darbdavių organizacijos narėse būtų sudarytos kolektyvinės sutartys.

Paritetiniais pagrindais bus įkurta sutarties vykdymo priežiūros komisija, kurią sudarys po tris rūmų ir profsąjungos deleguotus atstovus. Sutarta komisijoje spręsti darbuotojų užimtumo, darbo organizavimo, darbo apmokėjimo ir kitus socialinius, ekonominius klausimus. Profesinė sąjunga įsipareigoja neaptarus komisijoje neorganizuoti protesto akcijų prieš darbdavių organizaciją dėl klausimų, kurie aptarti šioje kolektyvinėje sutartyje ir jų  laikomasi. Po metų bus aptarta, kaip sekasi vykdyti teritorinę kolektyvinę sutartį.

Vykdant socialinį dialogą skatinantį projektą „Darbdavių ir darbuotojų socialinės partnerystės gebėjimų ugdymas ir kolektyvinių darbo santykių tobulinimas Kauno ir Marijampolės apskrityse”, be minėtos teritorinės,  pasirašytos dar septynios kolektyvinės sutartys. Jas sudarė UAB „Danspin“, UAB „Liningas“, AB „Ortopedijos technika“, Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centras,  Raseinių technologijos ir verslo mokykla , Marijampolės profesinio rengimo centras, UAB „Marijampolės autobusų parkas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA