B. Galdikas: Kiekvienas iš mūsų gali padėti orangutanams išlikti (paskaitos video) | Kas vyksta Kaune

B. Galdikas: Kiekvienas iš mūsų gali padėti orangutanams išlikti (paskaitos video)

Jono Petronio nuotr.

Lietuvoje viešinti pasaulinio garso gamtosaugininkė, antropologė Birutė Galdikas vakar Vytauto Didžiojo universitete dalinosi mintimis apie opiausią jai problemą – orangutanų išsaugojimą. O prie šio kilnaus tikslo ji kvietė prisijungti visus norinčius ir galinčius – tai padaryti daug paprasčiau, nei gali pasirodyti.

Viešoje paskaitoje-diskusijoje „Pasiryžote pasiraitoti rankoves, kad padėtumėte orangutanams? Savanorystė Indonezijoje“ lietuvių kilmės gamtosaugininkė B. Galdikas pasitelkė patirtį, sukauptą stebint, tyrinėjant orangutanus ir rūpinantis jų išsaugojimu. Antropologė beveik keturis dešimtmečius praleido Borneo džiunglėse Kalimantane (Indonezija) tyrinėdama paskutiniąją medžiuose gyvenančią didžiąją žmogbeždžionę – indonezietiškai „miško žmogumi“ vadinamą orangutaną.

Pasak Birutės Galdikas, orangutanai – šiandien itin pažeidžiama rūšis. „Jų išlikimui gresia didelis pavojus, visų pirma dėl to, kad Indonezijoje neįtikėtinais tempais naikinamos džiunglės – šių primatų namai. Indonezija – didžiausia pasaulyje palmių aliejaus gamintoja, o šio verslo magnatai masiškai naikina miškus, paversdami juos į nesibaigiančias palmių plantacijas“, – pasakojo gamtosaugininkė.

Mokslininkė ragino prie šios problemos sprendimo prisidėti visus – tereikia stengtis atsisakyti produktų, kurių sudėtyje yra palmių aliejaus. „Reikia atidžiau patyrinėti etiketes, nes palmių aliejus naudojamas daugelyje kasdieninio vartojamo produktų, net dažnoje dantų pastoje, šampūne ar kečupe“, – stebėjosi B. Galdikas.

Antropologės teigimu, šioms beždžionėms pavojus išnykti gresia ne tik dėl naikinamos jų gyvenamosios aplinkos, bet ir dėl itin lėto jų dauginimosi. Orangutanų patelės subręsta būdamos 15–16 metų amžiaus, o pasirengusios poruotis būna tik kas 7–8 metus. „Tad galime konstatuoti, kad orangutanų dauginimasis yra nepaprastai lėtas“, – teigė mokslininkė.

Renginyje taip pat dalyvavo ir prie orangutanų išlikimo prisidėti kvietė ir žurnalistė Neringa Skrudupaitė – ji susirinkusiesiems papasakojo apie savanorystę tiek Indonezijoje, tiek Lietuvoje. „Manau, buvau viena pirmųjų, atvykusių į Indoneziją iš Lietuvos. Džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių sužino apie šią veiklą, tačiau norėtume, kad vis daugiau jų ir vyktų į Borneo džiungles. Žinoma, kol kas daug ką lemia pinigai, tačiau turint svajonę viskas tampa įmanoma. Visgi noriu pasakyti, kad savanorystė pirmiausia prasideda čia, Lietuvoje, kur galite prisidėti įvairiausiais darbais. Mes ieškome aktyvių žmonių, kurie prisijungtų prie Birutės Galdikas fondo veiklos Lietuvoje – žadame vykdyti daug įvairių projektų“, – pasakojo N. Skrudupaitė.

Norintys pamatyti Borneo džiunglių grožį bei savo rankomis prisidėti prie orangutanų išsaugojimo kviečiami į trijų savaičių savanorystės programą Indonezijoje. Fondo savanorystės programa siūlo retą galimybę pakeliauti ir artimai patirti laukinės gamtos realybę, dirbant Orangutanų priežiūros centre Tanjung Puting parke Borneo saloje. Trumpalaikės 3 savaičių savanorių komandos padeda statyti įrenginius ir pastatus. Savanoriauti gali visi, nereikia turėti daug patirties.

Savanorystė Indonezijoje suteiks galimybę įgyti neįkainojamos patirties – gyventi Eco nameliuose (Eco Lodges) Tanjung nacionaliniame parke, stebėti laukinius gyvūnus jų natūralioje aplinkoje (orangutanus, gibonus, makakas ir kitus primatus), plaukti Klotok valtimis Kumai upe, aplankyti Birutės Galdikas įkurtas stovyklas, įskaitant garsiąją Leakey tyrimų stovyklą ir Orangutanų priežiūros centrą ir karantiną, kuriame gyvena daugiau nei 330 orangutanų našlaičių.

Daugiau informacijos – B. Galdikas tinklalapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA