Prieš 150 m. darytose nuotraukose – nematytas Vilnius ir Kaunas | Kas vyksta Kaune

Prieš 150 m. darytose nuotraukose – nematytas Vilnius ir Kaunas

A. Rohrbacho nuotr.

Naujai išleistoje fotografijos istoriko Dainiaus Junevičiaus knygoje „Antalis Rohrbachas 1861 m. fotografijos“ pirmą kartą publikuojamos unikalios daugiau kaip prieš 150 metų darytos vengrų fotografo A. Rohrbacho nuotraukos.

Knygoje – seniausios Kauno nuotraukos, anksčiau niekur nematyti Vilniaus, Daugpilio, Gardino ir kitų vietovių, jau išnykusių geležinkelio tiltų vaizdai.

„A. Rohrbachas buvo vienas pirmųjų Kaune pasirodžiusių fotografų. Žinoma, prieš jį per Kauną buvo pravažiavę, o gal ir trumpai apsistoję keliaujantieji fotografai. […]

Pažiūrėkime, ką Kaune vertu savo objektyvo laikė Antalis Rohrbachas. Jo nuotraukų aplanke yra trys tiesiogiai su geležinkelio tiesimu nesusijusios nuotraukos. Įspūdingiausia Kauno nuotrauka padaryta nuo kairiojo Nemuno kranto šlaito Linksmadvaryje. Apgalvotai pasirinkęs tokį fotografavimo tašką – iš viršaus, tarsi iš paukščio skrydžio, fotografas aprėpė didelę Kauno dalį.

Šioje puikiai sukomponuotoje nuotraukoje matome centrinę Kauno dalį, žavingą upės gyvenimo vaizdą ir tolumoje besidriekiančias apylinkes. Galime įžiūrėti ne tik miesto namus ir pavienes užmiesčio sodybas, bet ir žmonių figūras, pravirus langus, vandenyje besisupančius laivus. Ši A. Rohrbacho nuotrauka yra vienas iš vertingiausių ankstyvųjų Kauno miestovaizdžio dokumentų“, – knygoje „Antalis Rohrbachas 1861 m. fotografijos“ rašo D. Junevičius aptardamas vengrų fotografo nuotrauką, kuri puošia knygos viršelį.

Fotografijos istorikas D. Junevičius Lietuvos ir užsienio spaudoje yra paskelbęs keliasdešimt straipsnių apie XIX a. Lietuvos fotografiją. Jo dėka užsienio saugyklose atrasta nemažai ankstyvųjų Lietuvos nuotraukų, o Lietuvos fotografijos istorija pasipildė naujomis fotografų pavardėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA