Artimiausiais metais šalia Kauno gali išdygti anhidrito kasykla | Kas vyksta Kaune

Artimiausiais metais šalia Kauno gali išdygti anhidrito kasykla

margasmilte.lt nuotr.

Kauno rajone esančiame Pagirių kaime per keletą artimiausių metų gali atsirasti pirmoji Lietuvoje kalnakasybos įmonė, kuri eksploatuos apdailai, gipsui, medicinos ir kitoms reikmėms plačiai naudojamą anhidritą.

Apie šios įmonės perspektyvas bei regiono investicinę aplinką kovo 29 dieną Kauno rajono mero Valerijaus Makūno kabinete diskutavo UAB „Margasmiltė“ atstovas Tomas Bodrijė, viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ Projektų valdymo departamento direktoriaus pavaduotojas Emilijus Vinča , teisininkas Andrius Krištapavičius, Seimo narys Antanas Nesteckis, savivaldybės atstovai.

„Investuok Lietuvoje“ yra tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra prie Ūkio ministerijos, kuri siekia didinti Lietuvos ekonomikos konkurencingumą, investicinį patrauklumą ir šalies žinomumą pasaulyje.

E.Vinča pastebėjo, kad Lietuvoje sparčiai registruojasi bendruomenės, kurios dangstosi viešojo intereso gynimu, tačiau iš tiesų siekia siaurų savanaudiškų tikslų ir daro spaudimą investuotojams. „Padėtis nenormali, tai jau tampa savotišku „verslu“, – ironiškai kalbėjo E.Vinča.

Į keblią situaciją yra pakliuvusi ir anhidritą pasirengusi kasti „Margasmiltė“.

Pirmieji anhidrito tyrimai atlikti daugiau kaip prieš keturiasdešimt metų Kauno politechnikos institute. Jau tada mokslininkai suprato, kad ši medžiaga yra labai perspektyvi. Lietuviškas anhidritas unikalus savo kokybe – jo vadinamasis švarumo koeficientas siekia 98 procentus ir yra didžiausias Europoje bei vienas didžiausių pasaulyje.
Anhidrito kasyklos projektą „Margasmiltė” pradėjo plėtoti 2008 m. Bendrovė jau investavo daugiau kaip 2 mln. litų.

Įrengus kasyklą planuojama sukurti 200 darbo vietų, pradėjus eksploatuoti – dar apie 700.

Projektas įstrigo dėl keletą metų trukusio bylinėjimosi su vietos bendruomene, nors greta būsimos kasyklos esančioje teritorijoje tėra keturios sodybos ir tik vienoje gyvena žmonės.

Tik visai neseniai teismas atmetė bendruomenės ieškinį. T. Bodrijė patikino, kad „Margasmiltė“ pakartotinai atliko poveikio aplinkai tyrimus, kurie yra palankūs investuotojams. Jo tvirtinimu, anhidrito negalima lyginti su skalūninėmis dujomis, nes tai – ekologiška, aplinkai nekenkianti medžiaga.

E.Vinča mano, kad investuotojai taip pat turi teisę ginti savo investicijas, todėl, įvertinus bendrąją naudą, sprendimų priėmimas turėtų būti paprastesnis ir skaidresnis. „Viešuoju interesu prisidengę triukšmadariai dažnai tik kenkia viešajam interesui“, – konstatavo jis.

„Daug metų trypčiojame vietoje. Manau, kad šį projektą reikėtų pripažinti nacionaliniu. Juk tai ir naujos darbo vietos, ir ženklios pajamos biudžetui”, – teigė V. Makūnas.

Anhidrito klodai stūkso netoli geležinkelio, juos būtų galima gabenti ir Nemunu. Tam gali atsirasti sąlygos Marvelėje pastačius naują upių uostą.

Su Anhidrito kasyklos projektu jau supažindinta ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, apie jį informuotas ir LR Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA