Kaune per du mėnesius „atsirado” beveik 100 apleistų pastatų (foto) | Kas vyksta Kaune

Kaune per du mėnesius „atsirado” beveik 100 apleistų pastatų (foto)

Pauliaus Kavaliausko nuotr.

Kaune vykusios akcijos „Pagauk vaiduoklį“ metu kauniečiai fotografavo apleistus, miesto vaizdą bjaurojančius statinius. Du mėnesius trukusios iniciatyvos rezultatas – užfiksuoti 82 “vaiduokliai”, kurie nebuvo įtraukti į valdininkų sudarytą apleistų pastatų sąrašą.

Šiandien akcijos organizatoriai perdavė nuotraukas su tiksliais adresais savivaldybės vadovams. Pastarieji turės apmokestinti didesniais mokesčiais „vaiduoklius“, atitinkančius apleistų, neprižiūrimų, naudojamų ne pagal paskirtį pastatų kriterijus.

„Tikimės, jog valdininkai geranoriškai įvertins mūsų pastangas ir peržiūrės šių pastatų savininkų mokamus nekilnojamo turto ar žemės nuomos mokesčius. Didesni mokesčiai ne tik paskatins verslininkus vystyti veiklą ir prižiūrėti savo statinius. Kitu atveju ženkliai papildys Kauno miesto biudžetą“,- teigė visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ direktorius Povilas Mačiulis.

Kauno miesto savivaldybė pateikė informaciją, jog 2012 metais Kauno mieste yra 43 apleisti pastatai. Į šį valdininkų pareiškimą sureagavo visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ nariai, kurie nusprendė inicijuoti akciją „Pagauk vaiduoklį“.

„Ne tik Kauno centre, bet ir atokesniuose rajonuose yra gausybe objektų, kurie ne tik gadina miesto estetinį vaizdą, bet ir kelia pavojų miestiečių sveikatai. Todėl nusprendėme įsitikinti, ar valdininkų surašyti 43 pastatai “vaiduokliai” atitinka realų skaičių. Paaiškėjo, jog savivaldybė nepastebėjo beveik šimto vaiduoklių“,- sakė Kauno miesto tarybos narys Tomas Bagdonavičius.

Akcijos „Pagauk vaiduoklį“ metu daugiau kaip 250 kauniečių apleistų pastatų fotografijas siuntė organizatoriams arba talpino socialiniame tinklapyje „Facebook“. Pasak iniciatyvos koordinatoriaus Andriaus Palionio, miestiečiai noriai fotografavo Kauno įvaizdį bjaurojančius statinius. Jis džiaugesi, jog kai kurie kauniečiai labai rimtai pasinėrė į šią akciją ir užfiksavo po kelias dešimtis skirtinguose mikrorajonuose esančių „vaiduoklių“. Aktyviausius „Pagauk vaiduoklį“ dalyvius visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ apdovanojo specialiais prizais.

„Kauniečiai įsitraukdami į šią akciją patvirtino, kad yra pilietiški ir neabejingi savo miestui. Akcijos rezultatas parodo, kad miestiečiai nori prisidėti prie miesto problemų sprendimo, tereikia didesnio valdininkų ryžto jas sprendžiant. Verta pažymėti, kad akcija įgavo linksmą toną, nes dalis kauniečių fotografuodami pastatus net persirenginėjo vaiduokliais“, – teigė visuomenines organizacijos „Vieningas Kaunas“ narys Andrius Palionis.

Šalies parlamento nariai sureagavo į 2011 m. lapkričio mėnesį visuomenines organizacijos „Vieningas Kaunas“ pateiktus siūlymus ir priėmė įstatymo pakeitimus dėl nekilnojamo turto mokesčio padidinimo neprižiūrimų pastatų šeimininkams. Nuo 2013 m. sausio 1 d. savivaldybės gali nustatyti pastatams „vaiduokliams“ maksimalų 3 proc. nekilnojamo turto mokesčio tarifą. Pavyzdžiui, už 1 mln. litų vertės apleistą komercinės paskirties pastatą savininkai turėtų sumokėti 30 tūkst. litų nekilnojamo turto mokesčio.

Po visuomenininkų pastangų, neprižiūrimi pastatai mokės ne tik nekilnojamo turto mokestį, bet ir maksimalų žemės nuomos mokestį. Praėjusių metų birželio mėnesį Kauno miesto taryba priėmė sprendimą apleistų pastatų šeimininkams taikyti maksimalų leistiną valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą, siekiantį 4 proc. Pavyzdžiui, už 1 mln. litų vertės apleistą valstybės žemes sklypą verslininkams reikėtų sumokėti 40 tūkst. litų žemės nuomos mokesčio.

Už nenaudojamus, naudojamus ne pagal paskirtį, apleistus valstybinės žemės sklypus 2012 metais žemės nuomos mokesčio Kauno mieste surinkta 183,3 tūkst. litų.

Akcijos „Pagauk vaiduoklį“ užfiksuotus apleistus pastatus galite pamatyti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA