Mieste prastos būklės medžius pakeis jauni medeliai (foto) | Kas vyksta Kaune

Mieste prastos būklės medžius pakeis jauni medeliai (foto)

asociatyvi/ kaunas.lt nuotr.

Nuo šių metų pradžios Kaune tęsiami blogos būklės medžių, keliančių pavojų kauniečių bei jų turto saugumui, kirtimo darbai. Darbininkai kerta nudžiūvusius, supuvusius, pavojingai pasvirusius, daugiakamienius, besiremiančius į elektros laidus medžius.

Tarp gyventojų susidariusi nuomonė, kad pjaunami sveiki medžiai, neatitinka tikrovės. Lygiai taip, kaip ir nupjauto medžio sveikas kelmas nereiškia, kad ir to medžio kamienas buvo sveikas. Anksčiau gatvių medžiams taikyta genėjimo praktika, kai buvo nupjaunamos medžių viršūnės arba netinkamai apdorojamos pjūvio vietos padarė nepataisomą žalą miesto želdiniams. Pjūvio vietoje kaupėsi teršalai, nusėsdavo kietosios oro dalelės, kurios, susimaišiusios su kritulių vandeniu, sudarydavo rūgščią terpę, ardančią medieną.

Pradėjusioje irti medienoje įsiveisdavo ir įvairūs grybai bei mediena mintantys vabzdžiai, kurie dar daugiau paskatindavo medienos irimą. Todėl pjūvio vietoje susidaręs puvinys ilgainiui medžio kamienu skverbėsi link medžio šaknų, palikdamas tik tariamai sveiką lukštą iš puviniui atsparios žievės ir dar nespėjusios suirti medienos. Toks medis iš išorės sudaro sąlyginai sveiko medžio įvaizdį. Šie medžiai yra ypač pavojingi audrų metu. Be to, ir ramiu oru jie ar jų šakos gali lūžti ir savaime, neatlaikę savo svorio.

Miesto gatvėse augusius iškirstus senus medžius per ateinančius 5 metus pakeis jauni, gražūs ir sveiki medeliai, kurių sodinimas bus finansuojamas Kauno miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšomis, ir kurie ilgus metus galės džiuginti gyventojus.

„Medelius sodinsime buvusių medžių vietose. Čia tikrai neatsiras naujos vietos automobiliams ar išorinei reklamai. Tai bus gražūs 3-3,5 m aukščio ir 10-12 cm apimties medeliai, savo rūšine sudėtimi atitinkantys anksčiau žaliavusius medžius“, – pabrėžė Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai.

Šįmet Centro ir Žaliakalnio seniūnijose iškirstų medžių vietose bus pasodinta apie 200 naujų medelių. Pirmiausiai medeliai bus atsodinami Centro seniūnijoje,  Donelaičio, Kęstučio, Gedimino ir Mickevičiaus gatvėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA