Šventinėmis dienomis – nuo šalčių iki lijundros | Kas vyksta Kaune

Šventinėmis dienomis – nuo šalčių iki lijundros

Kas vyksta Kaune skaitytojos Linos Paliulytės nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, jog penktadienio rytas buvo šalčiausias šį gruodį – vyravo 13–15 laipsnių šaltis, Varėnos MS išmatavo 19 laipsnių šalčio, tik pajūryje šaltis sušvelnėjo iki minus 8 laipsnių.

Anticiklonas, esantis į rytus nuo Lietuvos, tai sustiprina savo įtaką ir, suplonėjus debesims, naktį žemės paviršius labiau atšąla, tai šiek tiek užleidžia pozicijas Atlanto ciklonui – debesuotumas padidėja ir šaltis sušvelnėja. Panaši situacija išsilaikys ir artimiausią savaitgalį – sumažėjus kritulių tikimybei, paryčiais termometrai rodys minus 14–16 laipsnių, bet bus vietovių, kur žnaibys 20 laipsnių šaltukas. Pūs nestiprus pietryčių, rytų vėjas, plačiau apie orus rubrikoje „Orai Lietuvoje„.

Didesnių permainų sulauksime šventinėmis dienomis. Tiesa, pirmadienio naktis dar bus šalta (14–19 laipsnių šalčio), diena irgi žvarbi – minus 7–12 laipsnių, tik šalies vakaruose šilčiau. Šv. Kūčių dieną pietvakariniuose rajonuose sustiprės pietryčių, pietų vėjas, ims pustyti, kai kur kils pažemio pūgos ir pradės snigti. Visi šie reiškiniai rodys šilumą ir drėgmę nešančio Atlanto ciklono artėjimą, o su juo ir pavojingo meteorologinio reiškinio – lijundros – formavimąsi. Prasidėjusios šv. Kūčių vakarą pietiniuose rajonuose, jos stiprės, iš pietvakarių keliaujantis šiltas drėgnas oras šaltus paviršius padengs leduku ir šio reiškinio apimama teritorija vis plėsis. Temperatūra staigiai kils – antradienio vakare dar daug kur termometrai rodys minus 7–12 laipsnių, o paryčiais atšils ir pajūryje temperatūra persiris per nulį. Prasidėjusios lijundros pasieks centrinius regionus ir slinks į šiaurę, daug kur kris sniegas, pereinantis į šlapdribą, o prie jūros ir į lietų. Dienos temperatūra numatoma tarp minus 2 ir plius 3 laipsnių.

Tokie orai neturėtų stebinti, nes per pastaruosius penkerius metus lijundra pasirodydavo kasmet apie šv. Kalėdas. Ne išimtis ir šie metai. Sinoptikai perspėja apie staigius orų pasikeitimus, todėl būtina pasiruošti ir šalčiams, ir pustymui, o, svarbiausia, lijundrų sukeltiems plikledžiams.

Taip pat perspėjame dėl galimų sudėtingų eismo sąlygų. Vairuotojams rekomenduojame pasirinkti saugų greitį, nevažiuoti, jei nepasitikite savo jėgomis. Apie eismo sąlygas skaitykite rubrikoje „Eismo sąlygos„.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA