„If“ tyrimas: daugiau nei pusė lietuvių pritartų fejerverkų draudimui | Kas vyksta Kaune

„If“ tyrimas: daugiau nei pusė lietuvių pritartų fejerverkų draudimui

Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

54 proc. šalies gyventojų pritartų, kad privatiems asmenims leisti fejerverkus būtų uždrausta, o 80 proc. įsitikinę, kad fejerverkų naudojimas ir prekyba Lietuvoje nėra griežtai reglamentuoti – tokias gyventojų nuostatas dėl fejerverkų naudojimo atskleidė Skandinavijos draudimo bendrovės „If“ šių metų gruodį atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

„Praėjusiais metais mus pasiekė bendradarbių Švedijoje atlikto gyventojų nuomonės tyrimo rezultatai. Jie parodė, jog dauguma šios šalies gyventojų prieštarauja, kad fejerverkų naudojimo tvarka būtų liberali. Šiemet nusprendėme sužinoti Lietuvos gyventojų nuomonę apie fejerverkų naudojimą. Prisipažįstame, kad tokie liberaliam fejerverkų naudojimui nepalankūs tyrimo rezultatai mus nustebino“, – teigia draudimo bendrovės „If“ Lietuvos turto žalų grupės vadovė Giedrė Vitkauskienė.

Apklausos duomenimis, 81 proc. gyventojų jaučia pavojų dėl fejerverkų per šventes, o 10 proc. apklaustųjų nurodė, kad yra nukentėję nuo šių šventinių puošmenų. Daugiau kaip 80 proc. apklaustųjų sutiktų, kad fejerverkai per šventes būtų leidžiami tik atsakingų asmenų, pavyzdžiui, miesto švenčių organizatorių.

„Iš esmės žmonės nėra nusiteikę prieš fejerverkus ir neslepia, kad jais žavisi. Pavyzdžiui, 63 proc. apklaustųjų nurodė, kad vyksta žiūrėti miesto šventėse leidžiamų fejerverkų, tačiau suvokia jų keliamą pavojų“, – pabrėžia G. Vitkauskienė.

Rizikos ekspertės nuomone, esant tokioms gyventojų nuostatoms, turėtų būti ieškoma būdų, kaip reguliuoti fejerverkų leidimą, kad būtų sumažintas jų keliamas pavojus žmonių turtui ir sveikatai.

Draudimo bendrovės „If“ praktikoje yra buvę atvejų, kai fejerverkai sukėlė gaisrus namuose ar stipriai apgadino automobilius, taip pat užfiksuota kūno nudegimo atvejų.

Skandinavijos draudimo bendrovė „If“ per šiuos metus gyventojų nuostoliams atlyginti iš viso išmokėjo apie 4 mln. litų.

Atliekant tyrimą apie fejerverkų naudojimą internete buvo apklausta 516 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 65 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA