Už pamokančias pasakėlės apie elektros taupymą keturiolikmetė kaunietė laimėjo teleskopą | Kas vyksta Kaune

Už pamokančias pasakėlės apie elektros taupymą keturiolikmetė kaunietė laimėjo teleskopą

Konkurso organizatorių nuotr.

Keturiolikmetės Justinos Virbalaitės atsiųstos pasakaitės elektros skirstymo bendrovės „LESTO“ projekto „Elektromagija.lt“ organizuotame konkurse pripažintos geriausiomis.

Elektrą pažinti ir taupyti mokiusiai moksleivei atiteko pagrindinis prizas – teleskopas, skirtas mėnulio, planetų, žvaigždžių, ūkų stebėjimui. Du mikroskopai atiteko Jomilei Gaulytei (10 m.) ir Kristinai Diržinauskaitei (37 m.), dar aštuoniems dalyviams įteikti paskatinamieji prizai. Konkurso tikslas – kalbėti apie sudėtingus dalykus paprastai ir padėti vaikams saugiai susipažinti su elektros pasauliu.

Konkurso laimėtoja labai nustebo, kai pamatė, kokio dydžio yra teleskopas. Įkvėpta sėkmės ji paskatino visą klasę dalyvauti jau naujame Elektromagija.lt organizuojamame EKO Kalėdų konkurse, skirtame 1-9 klasių moksleiviams.

J. Virbalaitės pasakaitėse pasakojama, kaip personažas Lempinukas (taupioji lemputė) bendrauja su Elektromagijos šalies gyventojais – elektronais, elektros prietaisais, susipažįsta su jų veikimo principais. Autorė vaikams suprantama kalba pasakoja ir apie tausojantį elektros energijos vartojimą: tai svarbu ne tik dėl pinigų, mokamų už elektrą, sutaupymo, bet ir dėl būtinybės saugoti aplinką: „Elektros gavyba reikalauja šiokių tokių sąnaudų, be to, turi poveikį aplinkai. Šiuolaikiniame pasaulyje gyvenimas be elektros neįmanomas, bet reikia stengtis ją taupyti ir taip tausoti aplinką“, – teigia elektronai J. Virbalaitės pasakaitėje.

Dešimtmetės kaunietės J. Gaulytės pasakaitėje pristatomi keturi Elektronijos šalies gyventojai – greito reagavimo komanda, sauganti vaikus nuo elektros pavojų. Nuotaikingu stiliumi papasakota iš tiesų rimta vieno berniuko išgelbėjimo istorija, akcentuojamas saugus elgesys su elektra. „Gal galėtum daugiau nežaisti su elektra, juk žinai, kad tai pavojinga! Žinoma, mums malonu vėl tave pamatyti, bet norėtųsi pas tave apsilankyti linksmesnėmis progomis. Todėl pažadame, jei gerai elgsiesi ir būsi atsargus, mes atvyksime į tavo gimtadienį ir atvešime staigmeną,“– išgelbėtam vaikui pažada Elektronijos gyventojai.

Tarp laimėtojų – ir mokytojos iš Radviliškio K. Diržinauskaitės pasakaitė, kurioje itin vaizdinga kalba pasakojama, kokių rūpesčių ir nuostolių Elektromagijos karalystei sukelia audros ir siautėjančios gamtos stichijos, kai nutrūksta elektros tiekimas:

„Ir stojo karalystėje siaubinga tamsa, ir apgaubė kraštą neįprasta tyla ir keista ramybė. Neveikė nei radijas, nei televizorius, nei skalbimo mašina, nei šaldytuvas. Nešvietė menkiausia elektros lempelė. Netekę maitintojų elektronų, visi susitraukė iš baimės ir laukė, kas bus toliau. (…) Bet pamažiukais gerieji dėdės Elektrikai sutvarkė nutrauktus laidus, atstatė išgriautus elektros stulpus ir Elektromagijos karalystė vėl suklestėjo“, – apie elektrikų darbą rašo autorė.

Apie konkursą

„LESTO“ inicijuotas jaunimo švietimo projektas Elektromagija.lt kvietė vaikus, jų tėvelius, mokytojus ir visus, besidominčius saugaus elgesio su elektra tema, kurti istorijas apie Lempinuką – Elektromagijos šalies gyventoją, tyrinėjantį elektros pasaulį ir su juo supažindinantį vaikus, mokantį ne tik saugaus elgesio, bet ir patiriantį smagių nuotykių, atskleidžiančių elektros subtilybes.

Pasak Renatos Gaudinskaitės, „LESTO“ Socialinės atsakomybės projektų vadovės, vaikai pasaulį geriausiai pažįsta žaisdami, kurdami, kai yra galimybė išlaisvinti savo vaizduotę, tad „LESTO“ iniciatyvos Elektromagija.lt tikslas – padėti vaikams apie sudėtingą elektros pasaulį sužinoti žaismingai ir paprastai, jiems suprantama kalba.

Elektros skirstymo bendrovės „LESTO“ organizuotam konkursui iš viso buvo atsiųstos 144 istorijos, dalyvių amžius – nuo 4 iki 45 metų, atsiųstose pasakaitėse vaizdžiai aprašomi personažo nuotykiai, mokoma saugiai elgtis su elektra.

„Nebuvo lengva išrinkti laimėtojus, tačiau Justinos pasakaitės – o ji jas atsiuntė dvi – patraukia lengvu stiliumi, paprastu sudėtingų dalykų aiškinimu. Atrinktos laimėtojų istorijos tiesiog įtraukia į stebuklingą nematomą Elektromagijos šalies gyvenimą, žavi personažų smalsumu ir vaizdinga kalba“, – sako „LESTO“ Socialinės atsakomybės projektų vadovė Renata Gaudinskaitė.

Konkurso dalyviai itin kūrybingai ėmėsi užduoties: dalyje pasakaičių Lempinukas leidžiasi į nuotykius ir keliones, kuriose pats mokosi saugumo, kitur Lempinukas yra herojus, kuris vaikus moko tausoti elektros energiją, aplinką. Vaikai į pasakaites drąsiai traukė ir naujus veikėjus, kūrė Lempinuko šeimą.

„Sulaukę daugybės nuostabių pasakų, tiesiog negalėjome neįsteigti papildomų prizų – 8 dalyviams skirtos kūrybiškumą skatinančios knygos „Geros idėjos su Oisteinu Kristiansenu ir idėjų karvutė“, – sako R. Gaudinskaitė.

Idėjų dalyviams buvo siūloma semtis iš svetainėje „Elektromagija.lt“ pateikiamų interaktyvių žaidimų, ugdančių supratimą apie saugų elgesį su elektra. Svetainėje skelbiamos Lempinuko gimimo bei jo pirmųjų nuotykių šiame pasaulyje istorijos taip pat galėjo būti puikus įkvėpimo šaltinis pasakaičių kūrėjams. Specialiame pažintiniame žaidime Lempinukas moko, kas yra elektra, koks yra elektros kelias iki mūsų namų, pasakoja apie elektros energijos gamybą, jos šaltinius. Susipažinus su interaktyviais Lempinuko pasakojimais, savo įgytas žinias iškart galima pasitikrinti Lempinuko žaidime.

„Siekiame, kad vaikai sužinotų apie elektros pavojus saugiai ir iš anksto mokytųsi racionalaus elektros vartojimo įgūdžių. Prie kompiuterio vaikai neretai praleidžia daug laiko, o mokantis svarbių dalykų tas laikas gali būti prasmingas,“ – sako R. Gaudinskaitė.

Apie elektrą, jos naudą ir pavojus „Elektromagija.lt“ svetainėje pasakoja žaismingi virtualūs personažai. Tam pasitelkiamos įvairios priemonės: interaktyvūs žaidimai, testai, pateikiami įdomūs faktai, aktuali informacija apie su elektra susijusius dalykus. Elektromagija.lt svetainėje galima rasti svarbios vaikams skirtos informacijos, kaip elgtis dingus elektrai, perkūnijos metu, ką svarbu žinoti apie saugų elgesį su elektra, kokia turi būti pirmoji pagalba nukentėjus nuo elektros smūgio, o įgytas žinias čia pat galima pasitikrinti.

„Elektromagija.lt“ – edukacinė iniciatyva, supažindinanti su elektros energijos galimybėmis ir grėsmėmis, skatinanti saugų ir tausojantį jos vartojimą ir atsakingą elgesį su elektra ir jos prietaisais, įrenginiais.

„Elektromagija.lt“ kasmet moksleiviams organizuoja edukacinius konkursus, skatinančius sužinoti daugiau apie energijos ir aplinkos tausojimą, pvz., vaikai buvo kviečiami dalyvauti ateities automobilio piešinių konkurse, kuriame piešė ir kūrė draugiškas aplinkai transporto priemones, jau trečius metus iš eilės organizuojami „EKO Kalėdų“ konkursai, skatinantys „žalias“ iniciatyvas: kaip mažinti vartojimą, apie tausojimą net per šventes ir kitas.

Visas atsiųstas pasakaites galima perskaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA