Kaune sunaudotos beveik visos nemokamos gripo vakcinos | Kas vyksta Kaune

Kaune sunaudotos beveik visos nemokamos gripo vakcinos

Užsienio spaudos nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, per pirmuosius du skiepijimo mėnesius visoje Kauno apskrityje gyventojai sunaudojo 92 proc. valstybės biudžeto lėšomis įsigytos sezoninio gripo vakcinos. Pernai per tą patį laikotarpį buvo įskiepyta tik 77 proc. visos gautos vakcinos.

Nemokamai pasiskiepyti nuo sezoninio gripo gali rizikos grupei priklausantys žmonės: sergantys lėtinėmis ligomis, socialinės slaugos ir globos įstaigų gyventojai, vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės, sveikatos priežiūros darbuotojai ir nėščios moterys.

Iki gruodžio nemokama sezoninio gripo vakcina rizikos grupės žmonėms baigėsi beveik pusėje Kauno sveikatos priežiūros įmonių. Papildomą vakciną, perimtą iš kitų apskrities sveikatos priežiūros įstaigų naudoja 10 Kauno apskrities įstaigų, taip siekdamos užtikrinti visų norinčių pacientų poreikį apsisaugoti nuo gripo. Norint ištaisyti poreikio ir pasiūlos netolygumus, jau yra perskirstyta 250 vakcinos dozių. Šimtas sezoninio gripo vakcinos dozių jau yra perimta iš Šiaulių rajono sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose skiepijimo poreikis yra mažesnis.

Iš Kauno apskrities teritorijos didžiausia dalis gautos sezoninio gripo vakcinos panaudota Kaišiadorių rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigose – beveik 98 proc., nedaug atsilieka Kėdainių rajono įstaigos – panaudota daugiau kaip 97 proc. Mažiausiai valstybės lėšomis įsigytos sezoninio gripo vakcinos panaudota Prienų rajone – 84 proc.

Kauno mieste veikiančios sveikatos priežiūros įmonės sunaudojo 89 proc. visos gautos sezoninio gripo vakcinos ir paskiepijo beveik 10 tūkstančių pacientų. Nuo skiepijimo sezono pradžios Valstybės lėšomis Kauno apskrityje pasiskiepijo daugiau kaip 20 tūkstančių rizikos grupėms priklausančių asmenų ir dar 5 tūkstančiai pasiskiepijo savo ar kitomis lėšomis.

Iš visų, gripo rizikos grupėms priklausančių asmenų, Kauno apskrityje paskiepyta beveik 2,5 tūkstančio sveikatos priežiūros darbuotojų, apie 12 tūkstančių vyresnio amžiaus asmenų (nuo 65 metų amžiaus ir vyresnių), ir net šešios nėščiosios moterys.

Skiepijimo nuo gripo sezonas Kauno apskrityje dar nesibaigė. Atsižvelgiant į sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis situaciją, gripo epidemijos dar reikės palaukti, todėl skiepytis dar nėra vėlu ir pakankama apsauga dar spės susidaryti pasiskiepijus ir gruodžio mėnesį ar dar vėliau. Vertinant valstybės lėšomis įsigytos sezoninio gripo vakcinos panaudojimą, norintiems pasiskiepyti reikėtų paskubėti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją, kol dar yra nepanaudotos vakcinos. Jeigu norintys pasiskiepyti pacientai bus aktyvūs, asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali ir toliau dalintis gripo vakciną, kad būtų patenkinti visų pacientų poreikiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA