Dainų slėniui grįžus į miesto rankas, galime tikėtis rekonstrukcijos | Kas vyksta Kaune

Dainų slėniui grįžus į miesto rankas, galime tikėtis rekonstrukcijos

kaunas.lt nuotr.

Gali būti, kad jau kitais metais tradicinės Dainų ir šokių šventės dalyviai bei žiūrovai galės susirinkti atnaujintame Kauno Dainų slėnyje. Tokia viltis atsirado paaiškėjus, kad Kauno miesto savivaldybei pagaliau pavyks į miesto rankas sugrąžinti šią unikalią gamtos apsuptyje esančią erdvę.

1991 m. buvo įsteigta savivaldybės įmonė „Vytauto parkas“, kuriai priklausė ir Kauno dainų slėnis. Kitais metais ji buvo privatizuota. 2004 m. lapkritį Kauno miesto apylinkės teismas panaikino Kauno Dainų slėnio statinių teisinę registraciją Kauno miesto savivaldybės vardu ir pripažino, kad UAB „Vytauto parkas” nuosavybės teise valdo asfaltuotą estrados aikštelę, betoninį taką, tribūnas su suoliukais, betono laiptus. Kai UAB „Vytauto parkas“ Dainų slėnyje esančius statinius užregistravo Nekilnojamojo turto registre, iškilo rimta grėsmė, kad istorinė miesto vieta bus sunaikinta.

„Verslininkams atsirado galimybė formuoti žemės sklypus prie nuosavybės teise valdomų statinių, juos privatizuoti, keisti paskirtį, vykdyti statybas ir ignoruoti visuomenės poreikius. Tuomet Kauno miesto savivaldybė inicijavo, kad šis žemės sklypas būtų paimtas visuomenės reikmėms“, – apie savivaldybės žingsnius pasakojo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Kaip Kauno ąžuolyno dalis, Dainų slėnio teritorija turėjo valstybinės reikšmės miško statusą, o 2008 m. sausį Kauno miesto tarybos sprendimu žemės sklypas prie Dainų slėnio statinių buvo paimtas visuomenės reikmėms.

„Dainų slėnis istoriškai visada tarnavo visuomeninėms ir kultūros reikmėms. Vertiname, kad savininkai irgi tai suprato bei apsisprendė labdaros paramos pagrindais grąžinti miestui šį Ąžuolyno kampelį. Neabejoju, kad savivaldybė tinkamai rūpinsis šia unikalia paveldo vieta ir sieks pritraukti Europos Sąjungos fondų lėšų jos tvarkymui“, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Neturėdama kito pasirinkimo, UAB „Vytauto parkas“ Kauno miesto savivaldybei pasiūlė kaip paramą perduoti jai priklausančius Dainų slėnio statinius. Iš UAB „Vytauto parkas“ perėmus asfaltuotą aikštelę, tribūnas su suoliukais, betoninį taką ir laiptus, Kauno miesto savivaldybei priklausys ne tik žemės sklypas, bet ir čia esantys statiniai.

Dar tarpukariu Ąžuolyne dainų šventėms įrengta estrada visada buvo populiari švenčių vieta. Tai ir mėgstama kauniečių poilsio, ir kultūros bei sporto renginių vieta. Dainų slėnį valdant verslininkams, čia esantys statiniai nebuvo tinkamai prižiūrimi, todėl dabar yra prastos būklės. Nebūdama jų šeimininke Kauno miesto savivaldybė neturėjo teisės jų remontuoti.

Pasak D. Ratkelio, perėmus turtą kitų metų biudžete būtų galima numatyti lėšų tvarkyti statinius ir vasaros metu rengti ne tik tradicinę Dainų ir šokių šventę. Tikimasi, kad Dainų slėnyje ateityje vyks daug įvairių renginių, galinčių pritraukti gausų būrį kauniečių ir miesto svečių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA