Jei miesto taryba pritars, kitąmet rekonstrukcijos sulauks Savanorių prospekto estakada | Kas vyksta Kaune

Jei miesto taryba pritars, kitąmet rekonstrukcijos sulauks Savanorių prospekto estakada

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Parodos gatvėje ir Juozapavičiaus prospekte vykstantiems rekonstrukcijos darbams artėjant į pabaigą, Kauno miesto savivaldybės vadovų žvilgsniai krypsta į prastos būklės Savanorių prospekto estakadą. Planuojama, kad rekonstrukcijos darbai šioje miesto vietoje galėtų užvirti kitų metų viduryje.

„Baigus Parodos kalno rekonstrukciją, bus planuojami prioritetiniai gatvių remonto darbai. Patvirtinus kitų metų biudžetą, miesto taryba turės spręsti, ar rekonstruoti likusią Petrausko gatvės atkarpą, ar imtis rekonstruoti Savanorių prospekto estakadą, kurios būklė artėja prie avarinės. Jos rekonstrukcijos projektas įtrauktas į Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamų projektų rezervinį sąrašą. Tikimės, kad pavyks sutaupyti Juozapavičiaus prospekto ir Parodos gatvės rekonstrukcijoms skirtų lėšų. Papildomai lėšų sieksime gauti iš ES fondų. Kada bus pradėta estakados rekonstrukcija priklausys nuo to, ar šis projektas taps prioritetiniu ir bus numatyta lėšų miesto biudžete“, – situaciją komentavo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Miesto vadovas atkreipė dėmesį, kad Parodos gatvėje įrengus troleibusų liniją ir pradėjus estakados rekonstrukciją, dalį Savanorių prospekto įkalne važiuojančių troleibusų būtų galima nukreipti Parodos kalnu.

Vietoj estakadų – atraminė siena

„Savanorių prospekto estakados ir šlaito būklė yra kritiška. Pažeisti laikančios konstrukcijos betoniniai sluoksniai, išilginė armatūra. Prieš kelerius metus pagal anksčiau rengtą projektą buvo sustiprintos estakados konstrukcijos, tačiau tai problemos iš esmės neišsprendė“, – aiškino Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Šlaito pusėje esančią estakadą sudaro dvi 22 ir 29 m ilgio estakadų perdangos. Naujame Savanorių prospekto įkalnės žemutinės dalies estakados ir šlaitų rekonstravimo techniniame projekte numatyta jas išardyti. Taip pat neliks senųjų turėklų su pamatais ir viršutinės atraminės sienos dalies šlaito apačioje.

Vietoje išardytų estakadų bus įrengta atraminė siena iš gręžtinių 60 cm skersmens, 12 ir 13 m ilgio polių. Jie bus sutvirtinti gruntiniais inkarais. Virš polių suplanuota įrengti monolitinę sienelę, senus šaligatvio turėklus pakeis nauji. Beveik 400 m rekonstruojamame ruože 12 m ilgio grunto inkarais ir gelžbetoninėmis plokštėmis bus stiprinami prospekto įkalnės šlaitai.

Sutvirtins gatvės pagrindą

„Estakados rekonstrukcijos metu, kaip ir Parodos gatvės atveju, kelininkai įrengs gatvės pagrindą ir sutvarkys asfaltbetonio sluoksnį, perklos šaligatvį“, – apie būsimus darbus pasakojo A. Pakalniškis.

Šaligatvių dangai planuojama naudoti 6 cm storio betonines plyteles, o nuovažų dangą suformuoti iš 8 cm storio granitinių plytelių. Techniniame rekonstrukcijos projekte numatyta įkalnės viduryje dešinėje pusėje įrengti poilsio aikštelę su suoliukais. Šioje vietoje bus pastatytos ir šiukšliadėžės.

Rekonstruos ir prospekto apšvietimo tinklą

Rekonstruojant gatvę numatyti ir drenažo įrengimo darbai, o paviršinių nuotekų surinkimui ir nuleidimui suprojektuotas nuotekų tinklas. Numatyta iškirsti šlaitus ardančius medžius bei krūmus. Kad naujų sodinukų šaknys neardytų kanalizacijos ir šlaito, suprojektuotos specialios spraustasienės.

Baigiant tvirtinti Savanorių prospekto estakadą ir šlaitą, planuojami ir gatvės apšvietimo rekonstrukcijos darbai. Bus tvarkomi apšvietimo tinklai, troleibusų kontaktinis tinklas ir atramos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA