Pekino olimpinių žaidynių dalyvė sprinterė Lina Griničkaitė sieks mokslo aukštumų | Kas vyksta Kaune

Pekino olimpinių žaidynių dalyvė sprinterė Lina Griničkaitė sieks mokslo aukštumų

AFP/Scanpix nuotr.

Vieną žymiausių Lietuvos sprinterių Liną Grinčikaitę vis dažniau galima sutikti aukštojoje mokykloje. Tiesa, sportininkė neužmiršta ir bėgimo takelio. Lina sako, kad kaip daugumą sportininkų, trenerės darbas jos nevilioja, o visą dėmesį norėtų skirti mokslinei veiklai. Šį rudenį sprinterė įstojo į Lietuvos edukologijos, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Šiaulių universitetų Edukologijos mokslo krypties jungtinę doktorantūrą. Linos disertacijos tema: „ Didelio meistriškumo trumpųjų nuotolių bėgikių rengimo optimizavimas“ Darbo vadovas- Lietuvos sporto universiteto (LSU) profesorius Antanas Skarbalius.

Kodėl nusprendėte studijuoti doktorantūroje?

Nors ne vienerius metus studijavau Klaipėdos universitete, tačiau dabar geriausiai savo idėjas galiu įgyvendinti jungtinės doktorantūros studijose. Man bus labai svarbios žinios, kurias įgysiu ir Lietuvos sporto universitete. Džiaugiuosi, kad mano darbo vadovas- universiteto profesorius Antanas Skarbalius.

Kiek galite savo žinias pritaikyti siekdama geresnių rezultatų, ar sportinė patirtis padeda siekiant mokslo?

Sportinė patirtis labai svarbi. Galiu tirti tai, ką jaučiu, suprantu, kuo gyvenu. Sportuodama sau keliu aukščiausius tikslus, to reikalausiu ir studijuodama doktorantūroje.

Dalyvavot Europos, pasaulio čempionatuose, olimpinėse žaidynėse. Kiek Jūsų varžovių pasirinkę ar baigę doktorantūros studijas?

Apie mokslo pasiekimus diskutuoti su varžovėmis nelieka laiko. Tačiau pažįstu vos kelias sportininkes studijuojančias ar baigusias doktorantūros studijas. Manau, kad sportininkei tai svarbu. Tiesa, sunku rasti laiko – sportininkės gyvenimas labai intensyvus.

Ar lieka laiko treniruotiems?

Šiek tiek teko pakeisti treniruočių laiką, tačiau stengiuosi viską suderinti. Manau, kad kol kas treniruotės nenukenčia. Doktorantūros studijose yra mažiau paskaitų, daug ką reikia atlikti savarankiškai. Manau, kad viską pavyks suderinti. Šiemet mano sezonas baigėsi, todėl galiu daugiau dėmesio skirti mokslams. Paskaitos vyksta Kaune ir Vilniuje, o kol kas gyvenu Klaipėdoje.

Kaip vertinate šį sezoną?

Manau, kad šie metai yra vieni geriausių. Galutinai perėjau į suaugusiųjų varžybas. Vasarą Helsinkyje (Suomija) vykusiame Europos lengvosios atletikos čempionate iškovojau bronzos medalį, Londono olimpinėse žaidynėse patekau į pusfinalį.

Darbo vadovas LSU profesorius Antanas Skarbalius apie sprinterę atsiliepia: „Lina imli, giliai mąstanti, gera sportininkė. Ji tirs tai, ką supranta geriausiai, yra sukaupusi daug patirties“.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos sporto universitetą renkasi vis daugiau žinomų sportininkų. Pastaraisiais metais universitetą baigė lengvaatlečiai dukart pasaulio ir olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, olimpinė vicečempionė Austra Skujytė ir universiados vicečempionas Rytis Sakalauskas. Šiemet magistrantūros studijas pradėjo lengvaatletė Eglė Balčiūnaitė. Linos pasirinkimas mums taip pat labai svarbus. Jos darbas turės ne tik mokslinę, bet ir praktinę reikšmę. Beje, pastebėjau, kad geri sportininkai būna ir puikiais studentais. Lina Grinčikaitė- unikali sportininkė. Ji gerino pasiekimus visose amžiaus grupėse. Lina turės ir puikų disertacijos vadovą LSU profesorių, žinomą rankinio trenerį Antaną Skarbalių. Jis sukaupė milžinišką praktinę patirtį, dabar treniruoja moterų rankinio komandą „ACME-Žalgiris“. Antanas Skarbalius parengė olimpinį čempioną rankininką Raimundą Valucką. Aukšto meistriškumo sportininkų darbai labai svarbūs, ką mes žinotume apie Austros Skujytės ar Virgilijaus Aleknos patirtį, jei tai neatsispindėtų magistro tezėse?“ – teigia LSU sporto prorektorius profesorius Aleksas Stanislovaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA