Kauniečiai stebėjo Panemunės tilto sprogdinimo darbus (foto, video iš paukščio skrydžio) | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai stebėjo Panemunės tilto sprogdinimo darbus (foto, video iš paukščio skrydžio)

Ketvirtadienį Šančiuose, Panemunėje ir aplinkiniuose rajonuose nugriaudėjo didelis sprogimas. Taip buvo išardyta pagrindinė senojo Panemunės tilto sija, o sprogimui panaudota 25 kg sprogmenų. Stebėti griūvančio susirinko keli šimtai kauniečių.

Bandomieji ilgiausios tilto sijos sprogdinimo darbai buvo atlikti daugiau kaip prieš savaitę. Tada bandomasis sprogdinimas leido įvertinti, kokio minimalaus sprogmenų kiekio reikia norint išardyti siją. Specialistams atlikus skaičiavimus ir nustačius tikslią sprogmenų išdėstymo schemą, tilto sija ketvirtadienį buvo susprogdinta.

„Pirmą kartą gyvenime teko paspausti detonatoriaus mygtuką. Maloniau yra įkasti simbolines kapsules, kurios žymi statybų pradžią, tačiau situacija yra tokia, kad nesugriovus senojo tilto, nepastatysi naujo”, – sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, kuriam buvo patikėta nuspausti sprogmenis aktyvavusį detonatoriaus mygtuką.

„Šį kartą pavyko sėkmingai susprogdinti tilto siją. Iki metų pabaigos, kada tiltas turi būti visiškai išardytas, dar bus 4-5 tokie sprogdinimai. Šiandieninio sprogdinimo metu į vandenį nukrito 56 tonų svorio konstrukcijos. Panaudojus elektrinius detonatorius jos buvo sutrupintos į nuo 5 iki 20 tonų svorio siekiančius gabalus. Artimiausiomis dienomis viskas bus ištraukta iš upės ir išvežta į atliekų saugojimo ir perdirbimo aikštelę. Betono atliekos bus perdirbtos į betono skaldą. Iš upės dugno taip pat bus išvalytos ir smulkios dalelės”, – po sprogdinimo pasakojo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Miestui beveik šešis dešimtmečius tarnavęs tiltas ardomas panaudojant dvi technologijas: virš vandens esantys tilto tarpatramiai demuontuojami juos sprogdinant, o tarpatramiai, esantys virš sausumos, karpomi nuo žemės. Visų pirma buvo supjaustyta išilginė tilto perdanga ir sudalinta į atskiras sijas.

1957 m. pastatytas Panemunės tiltas buvo 208 metrų ilgio šešių angų sijinis monolitinio gelžbetonio tiltas. Jį sudarė dvi eismo juostos, kuriomis eismo intensyvumas siekdavo apie 1200 automobilių per valandą.

Panemunės tilto rekonstrukcijos projektas buvo parengtas dar 1996 m. Projekte buvo numatyta pakeisti šalitilčio plokštes, važiuojamosios dalies dangą, įrengti naują hidroizoliaciją, deformacinius pjūvius, atstatyti apsauginio betono sluoksnį. Tačiau naujojo statinio projektui pasipriešino vietiniai gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA