Kaune vyksta visuotinis teisėjų susirinkimas, dalyvauja per 600 teisėjų | Kas vyksta Kaune

Kaune vyksta visuotinis teisėjų susirinkimas, dalyvauja per 600 teisėjų

SXC nuotr.

Šiandien Kaune prasidėjo didžiausias šalies teismų sistemos renginys – Visuotinis teisėjų susirinkimas, į kurį iš visos Lietuvos suvažiavo daugiau kaip 600 teisėjų. Susirinkusiuosius sveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, Teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

„Pastarieji metai teismų sistemoje buvo didelių pokyčių metai – bendromis jėgomis buvo pakelta teisėjų profesionalumo ir etikos kartelė, įdiegtos naujovės objektyvesniam bylų skirstymui bei spartesniam jų nagrinėjimui užtikrinti, į teismų sistemą atėjo naujų žmonių”, – kalbėjo šalies vadovė. Kreipdamasi į šalies teisėjus Prezidentė pabrėžė, kad pasitikėjimas teisine sistema ir valstybe priklauso nuo pačių teisėjų kompetencijos, reputacijos ir žmogiškumo.

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius pritardamas Prezidentei teisėjus ir visą teismų sistemą įvardijo, kaip šalies pamatus, kurių stabilumas, aiškumas ir skaidrumas yra vienas svarbiausių dalykų valstybės gyvavime.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius kreipdamasis į teisėjus džiaugėsi permainomis teismų sistemoje: „Dar prieš kelerius metus teismų sistema nepriimdavo kritikos ir nenorėjo pripažinti savo bėdų. Šiandien Teisėjų taryba drąsiai sako, kad sistemos problemas žino, bando jas spręsti ir laukia pasiūlymų, kaip keisti susidariusią situaciją”. Ministras pažymėjo, kad pasikeitęs teisėjų požiūris į priimtų sprendimų aiškinimą proceso dalyviams taip pat sveikintinas. „Sveikinu teisėjus, kurie paprasta kalba žmonėms paaiškina, kodėl priėmė vieną ir kitą sprendimą, kokios aplinkybės tai lėmė, kokios bus pasekmės”, – pabrėžė ministras.

Teisėjų Tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius skelbdamas susirinkimo pradžią pažymėjo, kad gausus teisėjų dalyvavimas Visuotiniame susirinkime rodo pasikeitusį požiūrį į teismų savivaldos institucijas ir Teisėjų tarybą. „Šiandien susirinkę jūs balsuosite už naujos sudėties Teisėjų tarybą, kurią patys išsirinkę galėsite ir kritikuoti, ir kelti jai reikalavimus”, – susirinkusiems teigė dabartinis Teisėjų tarybos pirmininkas.

Vienas svarbiausių Visuotinio teisėjų susirinkimo klausimų – Teisėjų tarybos narių rinkimai, šiandien įvyksiantys pagal naujai priimtas Teismų įstatymo pataisas. Susirinkimo metu bus pristatomos Teisėjų tarybos ir Teisėjų garbės teismo ataskaitos, aptariami aktualūs teismų veiklos klausimai, vyks diskusijos dėl teisėjų ankstesnio išėjimo į pensiją ir teisėjų darbo krūvių.

Renginyje Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros vedėjas Gintautas Valickas skaitys pranešimą apie žmonių pasitikėjimas teismais, Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininkas Eugenijus Laurinaitis papasakos apie šios komisijos bendradarbiavimą su teisėjų bendruomene, Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotoja Diana Labokaitė kels apylinkių teismų darbo sąlygų gerinimo klausimą. Užsienio svečias Talino apygardos teismo teisėjas Pavelas Gončarovas (Pavel Gončarov) pasidalins Estijos patirtimi, reformuojant teismų sistemą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA