Pirmasis Kauno žingsnis į energetinę nepriklausomybę – atidaroma biokuro katilinė | Kas vyksta Kaune

Pirmasis Kauno žingsnis į energetinę nepriklausomybę – atidaroma biokuro katilinė

Archyvo nuotr.

Kitą savaitę atlikus baigiamuosius bandymus, Kaune savo darbą pradės pirmasis nepriklausomas šilumos gamintojas, naudojantis atsinaujinančius energijos išteklius. Tai – svarbus žingsnis siekiant sumažinti kauniečiams tiekiamos šilumos kainą, skelbia Kauno savivaldybė.

Tik biokuru kūrenamoje katilinėje sumontuoti du 8 MW nominalios galios vandens šildymo katilai ir 4 MW galios kondensacinis ekonomaizeris, leidžiantis itin efektyviai panaudoti šilumą iš išeinančių dūmų ir užtikrina gamybos procesų ekologiškumą.

Skaičiuojama, kad 20 MW galios katilinė per metus pagamins 125 tūkst. MW šilumos. Vamzdynu prijungta prie centralizuotų miesto šilumos tinklų katilinė vasarą patenkins apie 35 proc., o žiemą – apie 8 proc. miesto šilumos poreikio.

„Kol kas katilinė veikia mažesniu apkrovimo režimu. Palaipsniui jis bus didinamas, kol įrenginiai pradės veikti pilnu pajėgumu ir šį šildymo sezoną dalies Kauno gyventojų butai jau bus šildomi iš biokuro gaunama energija”, – teigė biokuro katilinę pastačiusios bendrovės „GECO Investicijos” direktorius Raimondas Štreimikis.

Kasdien į katilinės teritoriją įvažiuoja 8 ekologišką biokurą gabenantys vilkikai. Katilinės pakuroms tinka kūrenimui paruošti spygliai, smulkintos šakos, medžių viršūnės. Šiuo metu įmonė yra sudariusi 3 sutartis su kuro tiekėjais, taip pat dalyvauja kuro biržoje.

„Kai gegužę į pamatus įleidome kapsulę, buvo sunku patikėti, kad po pusmečio jau bus gaminama šiluma. „GECO Investicijos” yra pirmasis nepriklausomas šilumos gamintojas Kaune, naudojantis atsinaujinančius energijos išteklius. Kryptingai siekiame kurti konkurenciją miesto šilumos sektoriuje ir tai yra pirmas žingsnis, labai svarbus kiekvienam miesto gyventojui, savo būstą šildančiam iš miesto šilumos tinklų gaunama energija. Tai leis užtikrinti pigesnę šilumą ir mažesnes sąskaitas už šildymą”, – teigė šį pirmadienį katilinėje apsilankęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Naujajai katilinei reikalingą įrangą projektavo, gamino, montavo ir katilinę aptarnaus Kaune veikianti įmonė „Enerstena”. Prieš kiek daugiau nei savaitę bendrovės „GECO investicijos” ir „Kauno energija” pasirašė šilumos pirkimo-pardavimo sutartį. Katilinę stačiusi įmonė yra pirmoji Kaune, pastačiusi naują katilinę pagal principą „plyno lauko investicija”.

„Dabar trūksta tik kūrybingų sprendimų galinčių pasiūlyti inžinierių. Ketiname Kauno technologijos universitete įsteigti stipendiją kūrybiškai mąstantiems būsimiems inžinieriams”, – pasakojo R. Štreimikis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA