Šiuolaikinio šokio mūza – tarptautinis šokio festivalis AURA 22-ąjį kartą atkeliauja į Kauną | Kas vyksta Kaune

Šiuolaikinio šokio mūza – tarptautinis šokio festivalis AURA 22-ąjį kartą atkeliauja į Kauną

Gadi Dagon / Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 27-30 dienomis Kauno ir miesto svečių dėmesį okupuos šiuolaikinio šokio mūza – tarptautinis šokio festivalis AURA’22. Šiemet pagrindinėse miesto scenose festivalis publikai pristatys choreografus ir trupes iš Norvegijos, Prancūzijos, Izraelio, Austrijos, Portugalijos bei bendrą lietuvių ir olandų projektą.
Per 4-ias dienas festivalio programoje pasirodys visame pasaulyje pripažintos trupės ir choreografai iš 6 šalių, įvyks net 3 premjeros: dvi užsienio ir viena bendro lietuvių-olandų projekto.

Festivalį atidarysiančios austrų choreografė Anne Juren ir režisierė Annie Dorsen pritrauks festivalio žiūrovus tik suaugusiems skirtu intriguojančiu šiuolaikinio šokio kūriniu „Magiška“ (N-18). Remdamasi iškiliausių šiuolaikinio meno ikonų darbais, choreografė ir solistė A. Juren svarsto moters menininkės vaidmens problematiką šiuolaikinėje visuomenėje.

Jau ne pirmus metus atvykstanti portugalų choreografė Né Barros rugsėjo 27 dieną atvyksta su naujuoju PREMJERINIU šokio spektakliu „Kuriant nepažįstamąjį“, kuriame daugiausiai dėmesio skiria žmogaus kūnui kaip (at)vaizdui ir (at)vaizdui kaip judesiui.

Lietuvių publikos pamėgta tarptautinė prancūzų trupė A.lter S.essio rugsėjo 28 dieną pristatys savo naujausią PREMJERINĮ šokio spektaklį „Patvarumas“. A.lter S.essio 2010-ais metais svečiavosi tarptautiniame šokio festivalyje su monospektakliu Netektys|Sluoksniai. Tiek spektakliai, tiek jų atlikėja Yum Keiko Takayama sužavėjo ir pribloškė publiką savo šiuolaikiškumu ir spektaklio metu panaudotomis technologijomis.

Rugsėjo 28-ai dienai iš Izraelio atvykstantys choreografai Niv Sheinfeld ir Oren Laor festivalio publikai turi paruošę nuotaikingą ir tuo pačiu prieštaringas emocijas sukeliantį šiuolaikinio šokio spektaklį „Kvailių laivas“. Kritikų nuomone, tai šokio spektaklis, kuris priverčia žiūrovus pažvelgti į šokį kitaip, nesistengiant puoselėti nusistovėjusių šokio formų. Šio spektaklio įkvėpimas – dabartinė socialinė situacija visuomenėje, kurioje gyvename, todėl Niv Sheinfeld ir Oren Laor siekia atskleisti šias visuomenėje ir kiekviename individe slypinčias problemas.

Rugsėjo 29 dieną festivalio publiką pasiruošę sužavėti net keturi lietuvių – olandų bendro projekto šokio spektakliai. Šis lygiaverčių abipusių mainų tarp Lietuvos ir užsienio šiuolaikinį šokį prodiusuojančių institucijų projektas vykdomas pirmą kartą, todėl visi nekantriai laukia išvysti projekto rezultatus. Festivalio šeimininkai Kauno šokio teatras Aura, kartu su olandų choreografu, Amos Ben-Tal ir kroatų kilmės šokėja Lana Coporda yra paruošę PREMJERINĮ šokio spektaklio dalį „Nužudyti Viktorą“. Choreografai Jérôme Meyer ir Isabelle Chaffaud kartu su trimis lietuvių šokėjomis pristatys „W(o)men“, Rūta Butkus kalbės apie „Pamestas akys“ , o Lora Juodkaitė ir japonų choreografas Kenzo Kusuda pristatys duetą „Miražas“.

Rugsėjo 29 dieną, 22val. Fluxus ministerijoje (buvusiame Lituanicos batų fabrike) Kauno šokio teatras „Aura“ kartu su BIONICS / VJ RAMJ (VDU) pristatys nepamirštamą judesio, šviesų ir muzikos performansą „sonus.lux.unum“. Šiuolaikinis šokis virs grandimi, jungiančia gamtą ir medijas. Sujungus kelias skirtingas medijas performansas virs eksperimentiniu reiškiniu, kuris suteiks galimybę prisiliesti prie neatskiriamos gamtos ir fizikinių reiškinių sintezės, suprasti ją kaip vieną konstruktą, bei atrasti naujas interpretacijas.

Festivalio baigiamuoju akordu taps rugsėjo 30 dieną renginį uždarysiantis ir šiaurietiška energija pulsuojantis norvegų choreografės Ingun Bjørnsgaard šokio spektaklis „Jūra“. Norvegų dramaturgo Henriko Ibseno pjesės įkvėptame spektaklyje nagrinėjamas dvilypumas, neaiškus ilgesys, noras išnykti, nešvankumas ir visuotinis paviršutiniškumas. Šokėjai tuo pačiu metu geba įkūnyti nekaltumo pojūtį, seksualumą ir prievartą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA